BUNE SE PARTNERI

Špika: Nije isključeno da zatražim ostavku ministrice Šikić

05.05.2016 u 09:37

Bionic
Reading

I dalje ne prestaju prijepori oko predložene mirovinske reforme. Podržati je, prema pisanju medija, ne žele u HDZ-u, a već neko vrijeme javno se buni i koalicijski partner BUZ. Predsjednik te stranke Milivoj Špika, gostujući u Dnevniku Nove TV, poručio je kako ne isključuje to da će tražiti ostavku ministrice rada Nade Šikić

Špika je u razgovoru za Dnevnik Nove TV kazao da se umirovljenici mogu osjećati prevarenima zbog mirovinske reforme te da ne isključuje mogućnost da će zbog toga zatražiti ostavku ministrice rada i mirovinskog sustava Nade Šikić.

'Naši umirovljenici, koji to nisu očekivali, mogu se osjećati prevarenima. A s obzirom da mi njih zastupamo u Saboru, onda možemo reći - da. Pokušali su nas prevariti, no mi nećemo podržati reformu na ovakav način kakav je predložen, jer to nije bila ni obveza i nitko nas ne tjera', rekao je Špika.

Upitan tko ih je prevario, predsjednik BUZ-a rekao je da je to predlagatelj reforme.

'Ako je to ministrica Šikić, onda je ona bez prethodnog dogovora s Blokom umirovljenici zajedno izašla s tim prijedlogom, a dogovor je bio da se nikakvi prijedlozi unutar socijale i mirovinske reforme neće raditi, predlagati javnosti, dok se to ne raspravi s Blokom umirovljenici zajedno i Nacionalnim vijećem za umirovljenike i starije osobe', kazao je Špika.

Poručio je da postoji mogućnost da BUZ zatraži njezinu ostavku. 'Pustit ćemo još izvjesno vrijeme da vidimo kako će se sve to razviti. Taj prijedlog koji dođe u Sabor će biti predmet rasprave, dakle postoji mogućnost da se još korigira jer Hrvatsku nitko nije tjerao da onaj SDP-ov prijedlog i zakon koji su donijeli 2013. - da se u mirovinu sa 67 godina ide od 2038. dakle, nitko od nas nije tražio da to skratimo na 2028. i nitko nije tražio da povećamo tu penalizaciju. Dakle, to je isključivo odluka koja ide na štetu budućih umirovljenika. Još ćemo s njom jednom razgovarati. Ukoliko budemo ustanovili da ostaje pri prvom prijedlogu o umirovljenju sa 67 godina od 2028. i ukoliko ona ne želi rješavati ovaj problem, Royala, međugeneracijske solidarnosti 4000 ljudi, onda nije isključeno da zatražimo njezinu ostavku', kazao je Špika.

Dao je naslutiti da postoji problem komunikacije u Domoljubnoj koaliciji te da se 'ovako konfigurirana Vlada neće dugo održati.'

'Nismo ušli u Domoljubnu koaliciju da bismo bili statisti. Rekli smo da želimo biti aktivni sukreatori mirovinske i socijalne politike i dok god ima nade, mi ćemo sudjelovati u tome. Ukoliko ne bude tako, možemo posegnuti za onim da teatralno izađemo iz koalicije ili naprosto da u Saboru jasno i glasno kažemo da nećemo i ne podržimo neke stvari, u principu to isto', rekao je Špika.

Cijeli razgovor pročitajte OVDJE.