zavladala nervoza

Splićane čeka vruće, bučno i prašno ljeto; strani gosti već se žale

05.06.2024 u 22:36

Bionic
Reading

Od 15. lipnja na snazi je privremena zabrana građevinskih radova, osim ako gradovi i općine ne odluče drukčije. U Splitu se dozvole za ljetne radove ipak dijele šakom i kapom jer jasnih kriterija nema, navodi Dnevnik HTV-a, dodajući da će Split zato ovog ljeta biti veliko gradilište i da turisti, kojih je u gradu sve više, već negoduju

Zvuk dizalica, bagera i čekića odjekivat će cijelo ljeto sa splitskih Bačvica. Investitor dozvolu ima, a turisti hvataju ritam gradilišta. Strani gosti žale se da je vrlo glasno, a buka ih uznemiruje. Uznemireni su i domaći, jer mnogi u Splitu žive od turizma, javlja Dnevnik HTV-a.

Dva puta Gradsko vijeće odobrilo je radove na dvadesetak lokacija u Splitu, uključujući i najveću gradsku plažu Žnjan. 'To će biti naš nekakav input da se podrži isključivo ono što ima javni sadržaj, a male privatne investicije nema potrebe da se rade ljeti', kaže splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević.

No ljetni radovi su na kraju odobreni i za malo veće privatne investicije, poput hotela Marjan. Za pojedine nisu. Grad Split još nema jasnih kriterija pa su vijećnici glasali kako tko i kako za što, neovisno o tome jesu li na vlasti ili u oporbi.

'Dovedeni smo u situaciju da mi odlučujemo tko može, a tko ne može raditi i to nije uistinu fer i korektno. Kada bismo imali neke kriterije, bilo bi svima lakše i jasnije. Ovako imamo samo jedan selektivni pristup', ističe Jakša Balov (HDZ), gradski vijećnik. Gradski vijećnik Davor Matijević (SDP) nije podignuo ruku ni za jednog privatnika. Smatra da Split ljeti ne smije biti veliko gradilište. 'Mislim da je to loše i da će nanijeti mnogo veću štetu gradu i turizmu nego što bi nanijelo štetu nekom investitoru', rekao je. 

Ostaje nada da gosti neće pobjeći i da neće odustati od dolaska. Zbog radova česte su i gužve u prometu. Splićani će trebati dobro stisnuti zube; čeka ih vruće, bučno i prašno ljeto!