prijete poplave

Stigla drastična promjena vremena, brojne ceste pod vodom, na obali više pijavica

12.09.2024 u 11:50

Bionic
Reading

Stigla je najavljena nagla i velika promjena vremena, koja sa zapada donosi obilnu kišu, mjestimice uz grmljavinu i olujno nevrijeme, praćena sa znatnim padom temperature

U dijelove zapadne Hrvatske već je stigla olujna fronta iz Italije i Sovenije, a zahvaćeno je i šire zadarsko područje.

Kako javlja Istramet, jutros je došlo do razvoja takozvanog oborinskog vlaka na krajnjem sjeverozapadu Istre, gdje je Bujštini lokalno donio više od 115 mm kiše. Prema izvještajima s terena, najteže su pogođeni Kopar i Umag, gdje su brojne prometnice pod vodom.

Oborinski vlak je pojava u kojoj serija konvektivnih oluja prolazi istom putanjom zbog prisutnosti nestabilne atmosfere i fronte, a to može rezultirati obilnim oborinama na lokaliziranom području, što nerijetko uzrokuje poplave.

U međuvremenu se i više pijavica formiralo na obali. Kako pišu 24sata, snimljene su kod Zadra, Šibenika, Vodica, Rogoznice i Primoštena.

Narančasti meteoalarm duž cijele obale: Olujni udari vjetra, obilna kiša, grmljavina

Državni hidrometeorološlo zavod (DHMZ) objavio je nekoliko upozorenja za regiju Istre i Kvarnera, Srednje Dalmacije i Južne Dalmacije. Obilna kiša posebno prijeti u gospićkoj, kninskoj i splitskoj regiji, gdje postoji opasnost od bujičnih poplava, a snažna grmljavinska nevremena u splitskoj i dubrovačkoj.

  • +15
Kiša u Zadru Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic/PIXSELL

Istra i Kvarner:

Jako i olujno jugo, južni i jugozapadni vjetar. Najjači udari vjetra > 65 km/h.

Obilna kiša! Količina oborine 60-100 mm

Sjeverna i srednja Dalmacija

Jako i olujno jugo. Najjači udari vjetra > 65 km/h

Obilna kiša! Količina oborine > 40 mm

Lokalno obilni i izraženi pljuskovi s grmljavinom, moguća je tuča. Vjerojatnost grmljavine > 70 posto

Južna Dalmacija:

Jako i olujno jugo. Najjači udari vjetra > 65 km/h

Mogući lokalno obilni i izraženi pljuskovi s grmljavinom i tuča. Vjerojatnost grmljavine > 50 posto

Prognoza za petak

I u petak se očekuju obilniji pljuskovi uz grmljavinu, a ponegdje i olujno nevrijeme, dok će kiša povremeno padati i u narednim danima, posebno u pretežno oblačnim područjima unutrašnjosti, gdje u najvišim predjelima može pasti i malo snijega.

Nakon dugotrajnih toplinskih valova, slijedi zahlađenje neuobičajeno za sredinu rujna. Već u petak na nekim mjestima možemo očekivati rekordno niske dnevne temperature za 13. rujna. Osjećaj hladnoće dodatno će pojačati umjeren i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar, dok će na promjenjivo oblačnom Jadranu bura i tramontana jačati do subote.

U Dalmaciji se očekuju i pljuskovi s grmljavinom, lokalno izraženiji uz obilniju oborinu. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, mjestimice na udare jak. Na Jadranu umjerena i jaka, ponegdje i olujna bura, na južnom dijelu jugozapadnjak pa sjeverozapadnjak. Temperatura zraka u većem dijelu unutrašnjosti od 8 do 13, na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije 13 do 18, a na srednjem i južnom Jadranu između 18 i 23 °C, prognoza je DHMZ-a.

Moguće poplave

Europski centar za srednjoročne meteorološke prognoza (ECMWF) za određenih rijeka na području uzvodnih zemalja daje visoke izglede za oborine više od 150 mm, što će posljedično uzrokovati velike vode Mure, Drave i Dunava kod nas sljedećih dana, prioćio je DHMZ.

Iz DHMZ-a napominju kako u operativnoj hidrološkoj prognozi koristi i vlastite modele koji također ukazuju na velike vode Mure, Drave i Dunava sljedećih dana. 'Povećan dotok Mure iz Austrije i Slovenije će vrlo brzo doći k nama, od četvrtka navečer do vikenda, s očekivanim maksimumom u ponedjeljak, 16. rujna 2024., no to uvelike ovisi o ostvarenoj oborini u tim zemljama', napisali su.

Trenutni hidroprognostički materijali ne pokazuju velike vode na Savi, no to nije isključeno ako se ostvari obilna oborina u utjecajnom slivnom području u Sloveniji.

Dunav, Mura i Drava bi mogli dosegnuti mjere obrane od poplava višeg stupnja, što prvenstveno ovisi o oborini u uzvodnim zemljama.

Obilna oborina prognozirana za petak će također donijeti mogućnost bujica uz cijelu jadransku obalu i zaleđe.

U četvrtak će na Jadranu puhati umjereno, jako i olujno jugo i jugozapadnjak. Već u noći na petak na sjevernom Jadranu, s odmicanjem središta ciklone prema jugoistoku, okrenut će na jaku buru, a u unutrašnjosti ponegdje na udare jak sjeverozapadni vjetar.