strah od crvene crte

Stiže moćan raketni sustav. Koliko će daleko Amerikanci ići u naoružavanju Ukrajine?

01.06.2022 u 22:03

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden u utorak je u tekstu za New York Times objavio da će 'Ukrajincima pružiti naprednije raketne sustave i streljivo koje će im omogućiti preciznije gađanje ključnih ciljeva na bojnom polju'. Njegova najava otvorila je pitanje koliko je daleko Washington spreman ići u naoružavanju Ukrajine

Sposobnost Ukrajine da gađa ciljeve na ruskom tlu američkim oružjem mogla bi izazvati dodatnu eskalaciju rata. Ruski dužnosnici su već u nekoliko navrata zaprijetili odmazdom, odnosno da će ciljati centre za donošenje odluka u Ukrajini, uključujući one u kojima zapadni savjetnici pomažu Kijevu. Zveckaju i nuklearnim oružjem.

'Brzo smo odlučili poslati Ukrajini značajnu količinu oružja i streljiva kako bi se mogla boriti i naći se u najjačoj mogućoj poziciji za pregovaračkim stolom', napisao je Biden za The New York Times, dodavši da će nova pošiljka omogućiti Ukrajincima da precizno gađaju ključne ciljeve na bojištu u Ukrajini. Ukrajinska vlada snažno pritišće Zapad da joj osigura više oružja dugog dometa kako bi preokrenula situaciju u ratu koji je ušao u četvrti mjesec.

SAD će tako pomoći Ukrajincima i dostaviti im višestruke dalekometne raketne sustave kako bi odgovorili na rusku premoć. Visoki dužnosnik Bidenove administracije otkrio je američkim medijima da će isporučeno oružje uključivati topnički raketni sustav visoke mobilnosti M142 (HIMARS - High Mobility Artillery Rocket System), za koji je šef ukrajinskih oružanih snaga prije mjesec dana rekao da je 'ključan' za suprotstavljanje ruskim raketnim napadima.

Projektili ispaljeni iz takvog sustava imaju maksimalni domet do 300 kilometara, ali Ukrajincima neće biti dostavljene rakete koje imaju maksimalan domet, već one dosega do 80 kilometara, očito u strahu da ne prijeđu crvenu crtu koja bi dodatno razbjesnila Ruse. Govoreći o zabrinutosti da bi takvo oružje moglo uvući Sjedinjene Države u izravan sukob s Rusijom, visoki dužnosnici administracije rekli su da je Ukrajina dala garancije da projektili neće biti korišteni za napad unutar Rusije.

'Te će sustave Ukrajinci koristiti za odbijanje ruskog napredovanja na ukrajinskom teritoriju i neće se koristiti za ciljeve na ruskom teritoriju', rekao je američki dužnosnik novinarima.

Ubrzo nakon što je objavljena američka odluka, rusko ministarstvo obrane priopćilo je da ruske nuklearne snage održavaju vježbe u pokrajini Ivanovo, sjeveroistočno od Moskve. Oko 1000 vojnika vježbalo je u intenzivnim manevrima koristeći više od 100 vozila, uključujući lansere interkontinentalnih balističkih projektila Jars. U izvještaju Interfaxa nije bilo riječi o odluci SAD-a da isporuči novo oružje.

Najnovije američko obećanje pomoći u oružju za Ukrajinu - povrh već isporučene opreme, vrijedne milijarde dolara, uključujući protuzračne rakete i bespilotne letjelice - stiglo je u trenutku u kojem Rusija provodi snažnu ofenzivu na istočnu regiju Donbas, nakon što je odustala od ranijeg napada prema Kijevu sa sjevera. HIMARS je središnji dio paketa vrijednog 700 milijuna dolara i predstavljenog u srijedu, a uključuje radare za zračni nadzor, više protutenkovskih raketa kratkog dometa Javelin, više topničkog streljiva, helikoptere, vozila i rezervne dijelove.

  • +3
HIMARS Izvor: Profimedia / Autor: Giuseppe CACACE / AFP / Profimedia

Iako se danima nagađalo da će Ukrajina dobiti HIMARS – nakon niza molbi ukrajinske nadjačane vojske – najava ocrtava pokušaj SAD-a da pomogne Kijevu da ne izgubi rat, a da se to pritom ne smatra ratobornim. CNN je pisao da su američki dužnosnici tjednima raspravljali o tome hoće li Ukrajini poslati napredne raketne sustave jer oni mogu gađati ciljeve mnogo dalje od bilo kojeg oružja koje već imaju. Oružje velikog dometa, koje je tehnički sposobno pogoditi ruski teritorij, izazvalo je zabrinutost da bi Rusija te pošiljke mogla smatrati provokacijom.

Prošlog petka istaknuti ruski televizijski voditelj upozorio je da bi isporuka raketnih sustava dugog dometa u Ukrajinu 'prešla crvenu liniju' te bi 'izazvala vrlo oštar odgovor Rusije'. No Bidenova administracija jasno je dala do znanja da neće slati streljivo za visoko pokretni raketni sustav koji može pogoditi duboko u ruski teritorij.

'Ne tražimo rat između NATO-a i Rusije. Bez obzira na to koliko se ne slažem s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i smatram da su njegovi postupci nečuveni, Sjedinjene Države neće raditi na promjeni režima u Moskvi', napisao je Biden za NYT. Američki predsjednik ističe da sve dok SAD ili njihovi saveznici ne budu napadnuti, neće biti izravno uključeni u sukob slanjem američkih trupa u borbu u Ukrajinu ili napadom na ruske snage. Ne potiču niti omogućuju Ukrajini da nanese udar izvan granica svoje države.

  • +9
Rat u Ukrajini 1. lipnja 2022. Izvor: EPA / Autor: SERGEY KOZLOV

'Ne želimo produžiti rat samo da bismo nanijeli bol Rusiji. Moj princip tijekom cijele ove krize bio je 'ništa o Ukrajini bez Ukrajine'. Neću vršiti pritisak na ukrajinsku vladu – privatno ili javno – da učini bilo kakve teritorijalne ustupke. Bilo bi pogrešno i protivno dobro utvrđenim načelima učiniti to', smatra šef američke države. Iako Sjedinjene Države ne žele 'produžiti rat', smatraju značajnim to da Rusija 'plati visoku cijenu za svoje akcije' ili će 'poslati poruku drugim potencijalnim agresorima da mogu zauzeti teritorij silom'.

U međuvremenu, SAD je prihvatio određeni rizik za vlastitu spremnost na kontinuiranu isporuku oružja, ali ne i rizik koji Pentagon smatra previsokim. Američki dužnosnici 'trenutačno ne vide nikakve naznake da Rusija namjerava upotrijebiti nuklearno oružje u Ukrajini, iako je povremena ruska retorika da zvecka nuklearnom sabljom sama po sebi opasna i krajnje neodgovorna'.

'Dopustite mi da budem jasan: bilo kakva upotreba nuklearnog oružja u ovom sukobu u bilo kojem razmjeru bila bi potpuno neprihvatljiva za nas, kao i ostatak svijeta, i povukla bi teške posljedice', napisao je Biden.