NOVE OBORINE

Stiže vodeni val, počela evakuacija kod Varaždina

05.11.2012 u 12:30

Bionic
Reading

Do obilnijih padalina u Sloveniji došlo je tijekom noći, kako je i prognozirano, zbog čega je još jučer na jugu i jugozapadu te države upaljen crveni alarm. Danas je crveni alarm upaljen i za Dravu. U Hrvatskoj se stoga očekuje treći vodeni val u nešto više od tjedan dana

Prognoza vremena

Glavnina oborina trebala bi pasti u susjednoj Sloveniji, dok bi uHrvatskoj manjeg intenziteta mogle biti u sjeverozapadnim i gorskimkrajevima te na sjevernom Jadranu u prvom dijelu dana, a na srednjem ijužnom dijelu Jadrana poslijepodne i navečer. Više o prognozi vremenapročitajte ovdje.

'Najavljene prognoze o obilnijim padalinama u slivu Save i Kupe u Sloveniji su se obistinile te se očekuje formiranje trećeg vodenog vala od 27. listopada', rekao je za tportal Zoran Čavlović iz Centra za obranu od poplava Hrvatskih voda.

Naglašava da će tijekom noći doći do porasta vodostaja Save od Jesenica do Zagreba. Prema preliminarnim prognozama, očekuje se uvođenje redovnih mjera zaštite od poplava. Vodostaj Save Jesenice bit će 400 cm s odstupanjem od plus ili minus 20 cm. Vodostaj Save kod Zagreba trebao bi doseći 360 cm, također s odstupanjem od 20 cm. Naglašava da je riječ o sličnim vodostajima kao u slučaju prethodnih vodenih valova.

'To je preliminarna prognoza koja će se korigirati tijekom dana. Hrvatske vode provode sve propisane mjere i prate stanje te poduzimaju odgovarajuće mjere i aktivnosti', kaže nam Čavlović.

Zbog izlijevanja rijeke Kupe za sav promet zatvorene su županijske ceste: ŽC5033 Brod na Kupi - Ložac i ŽC3156 Žažina - Mala Gorica.

Iz Centra za obranu od poplava u Varaždinskoj županiji potvrdili su pak za Dnevnik.hr informaciju da je već počela evakuacija stanovništva iz Lovrečan otoka kraj rijeke Drave. O evakuaciji je obaviješten i centar 112, lokalna samouprava i stanovništvo. Bit će evakuirana dva od pet domaćinstava koliko ih se nalazi u mjestu.

'Pripadnici Stožera za zaštitu i spašavanje u stanju su pripravnosti, kao i ljudstvo Vatrogasne zajednice, Javne vatrogasne postrojbe, velikogoričke policijske postaje, Crvenog križa i gradskih komunalnih poduzeća. Razloga za uzbunu, za sada nema, ali se mole građani da prate obavijesti putem medija', navodi u priopćenju zapovjednik Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Velike Gorice Stjepan Kos.

Stožer za zaštitu i spašavanje Grada Velike Gorice održao je danas sastanak, na inicijativu gradonačelnika Dražena Barišića i zapovjednika Stožera Stjepana Kosa.

'Zbog poplava u susjednoj Sloveniji i proglašenog izvanrednog stanja (Crvena uzbuna), Grad Velika Gorica, održava stanje pripravnosti iako, za sada, prema izvješću Državne uprave za zaštitu i spašavanje, opasnosti nema', stoji u priopćenju Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Velike Gorice.