'trumpe, srbine!'

Što ako Trump pobijedi? 'To bi moglo rezultirati novim ratom na Balkanu'

24.06.2024 u 19:31

Bionic
Reading

Povratak Donalda Trumpa u Bijelu kuću mogao bi ojačati "revanšističku" politiku Srbije, izvještava Neue Zürcher Zeitung

Prema ovim novinama, to bi moglo rezultirati pokušajem izmjene granica na Balkanu, a potencijalno i novim ratom, piše Deutsche Welle.

"Što ako pobijedi Donald Trump?" To je pitanje koje postavlja Neue Zürcher Zeitung u naslovu svoje analize. Već u podnaslovu švicarski list pruža odgovor: "Rat na Balkanu bio bi vjerojatniji nego što je bio već dugo."

Autor analize, novinar Andreas Ernst, ističe da nacionalističke snage u Srbiji gaje nadu u drugi mandat Donalda Trumpa. Nakon izbora 2017., Trumpovi pristaše već su istaknuli plakate s porukom "Trumpe, Srbine!" diljem gradova.

Richard Grenell, bivši Trumpov izaslanik za Balkan, blizak je Beogradu, dok Jared Kushner, Trumpov zet, planira izgradnju hotela u središtu Beograda. Sve to potiče želju za promjenom poslijeratnog poretka u regiji, koji su uspostavile Sjedinjene Američke Države, u korist Srbije.

Analiza također naglašava da je Pax Americana, uz perspektivu članstva u EU, bila formula stabilnosti za zapadni Balkan. Međutim, sada ta formula pokazuje znakove slabljenja, pogotovo zbog unutarnjih izazova u EU-u, uključujući rastući nacionalizam i fragmentaciju političkog centra.

Vučićeva politika "strateškog strpljenja", inspirirana Azerbajdžanom koji je ponovno osvojio Nagorno-Karabah, postala je politički argument u Srbiji. Oporbeni političar Vuk Jeremić primjećuje da se međunarodne prilike mijenjaju, što može potaknuti srpski revizionizam, posebno u vezi s Kosovom.

Autor zaključuje da bi povratak Trumpa mogao otvoriti prostor za revanšističku Srbiju i destabilizaciju na zapadnom Balkanu, osobito ako EU ne uspije održati stabilnost bez podrške SAD-a.

Ukupno gledano, analiza upozorava na potencijalnu destabilizaciju Europe i Balkana ako se transatlantska suradnja oslabi pod Trumpovim vodstvom, dok se EU suočava s unutarnjim izazovima koji bi mogli dovesti do daljnje fragmentacije.