najrazornije oružje na svijetu

Što je hidrogenska bomba kojom se hvali Sjeverna Koreja?

03.09.2017 u 12:28

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja ustvrdila je da je uspješno testirala hidrogensku bombu dizajniranu da se može postaviti na njezinu međukontinentalnu balističku raketu. Istražili smo što je to hidrogenska bomba i zašto njen spomen odmah uzbruka svjetske duhove

Ovo nije prvi put da se Sjeverna Koreja hvali da je testirala hidorgensku bombu, no stručnjaci su do sada bili skeptični. No, na sam spomen hidrogenske bombe reakcije su burne. Razlog je jednostavan - hidrogenska bomba jedno je od najrazornijih oružja u svijetu, iako u ratnim sukobima nikada nije korištena.

Hidrogenska bomba, koja se još naziva termonuklearna i superbomba', prema procjeni stručnjaka može biti i do tisuću puta snažnija nego atomske bombe koje su tijekom Drugog svjetskog rata bačene na Hirošimu i Nagasaki.

Prvu hidrogensku bombu Amerikanci su testirali 1952.,  a proizvela je energije koja je odgovarala onoj 10 megatona TNT-a, otprilike 1000 puta više od atomske bombe bačene na Hirošimu.

Iako i hidrogenska i atomska bomba spadaju u nuklearno oružje, atomska bomba koristi nuklearni fisiju, koja veći atom  dijeli na dva manja kako bi stvorila energiju. Hidrogenska bomba pak koristi fuziju, odnosno dva ili više manjih atoma spaja u jedan veliki. Hidrogenska bomba također u sebi ima i fisiono oružje koje služi da pokrene oslobađanje energije i fuziju.

Testiranje ruske hidrogenske bombe Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Atomske bombe u ratnim su sukobima korištene samo dva puta, i to u napadaim na Hirošimu i Nagasaki. S druge strane, hidrogenske bombe nikada nisu korištene u ratovanju.

Najsnažnija  hidorgenska bomba ikad detonirana bila je sovjetska tzv. carska bomba koja je 1961, oslobodila energije u vrijednosti 50 megatona TNT. Karakteristični oblak u obliku gljive dosegao je visinu od 64 kilometra, a eksplozija bila je vidljiva u mjestima udaljenima stotinama kilometara.