ODGOVARA MINISTAR OSTOJIĆ

Što s pacijentima u vrijeme liječničkog štrajka?

10.09.2013 u 17:16

Bionic
Reading

Ministar zdravlja Rajko Ostojić poručio je danas, tjedan dana uoči najavljenog štrajka bolničkih liječnika i medicinskih sestara, da će se sve neophodne operacije obavljati bez obzira na štrajk.

Pacijenti koji čekaju operacije ne moraju se bojati jer će se svi neophodni zahvati obavljati i za vrijeme eventualnog štrajka, ustvrdio je Ostojić govoreći o funkcioniranju zdravstvenog sustava za vrijeme štrajka koji su za 18. rujna najavili sindikati liječnika i medicinskih sestara.

Za vrijeme štrajka postojat će rezervne opcije koje će se definirati idućih dana, rekao je ministar koji će se danas s tim u vezi sastati sa svim ravnateljima bolnica. Sindikatima je ponovno poručio da je Ministarstvo zdravlja i dalje cijelo vrijeme otvoreno za pregovore.

Što će biti s naručenim pregledima za vrijeme štrajka moći će odgovoriti za nekoliko dana, kada se završe pregovori sa sestrinskim sindikatom.

Na sindikalne najave da će u vrijeme štrajka raditi samo s 20-30 posto kapaciteta rekao je kako je već postignuta suglasnost oko svih neophodnih poslova. 'Sve zdravstvene ustanove prošle su nedjelje dobile jasne naputke koje poslove trebaju raditi u slučaju štrajka', rekao je Ostojić dodavši da će se o ‘široj problematici govoriti kad se štrajk dogodi, ako se dogodi’.

Po jučerašnjim podacima, broj liječnika koji su povukli suglasnost za rad duži od 48 sati tjedno smanjio se na 17 posto, što je već drugi tjedan zaredom da se njihov broj smanjuje.

Komentirajući te podatke, ministar je istaknuo da ravnatelji klinika moraju organizirati njihov rad, a smjenski rad organiziran je u pet županijskih bolnica te u osječkom i splitskom KBC-u. U ostalim zdravstvenim ustanovama, kaže, radi se kao i prije - uz dežurstva i pripravnosti koje se plaćaju.

Ostojić je na upit novinara opovrgnuo da je u nedavnom intervjuu za jedne dnevne novine najavio povišenje participacije. ‘Rekao sam samo da razmišljam o povećanju participacije, ništa drugo’, istaknuo je.

Ostojić je danas u Kliničkoj bolnici Dubrava pustio u rad sustav za intraoperativno snimanje, radiološki uređaj najnovije generacije pod nazivom O-arm. Riječ je o inovativnoj tehnologiji koja će pacijentima omogućiti sigurnije, manje invazivne i brže kirurške zahvate, te manju dozu zračenja za osoblje u operacijskoj sali.

Novi radiološki sustav vrijedan je 6,2 milijuna kuna koje je je osiguralo Ministarstvo zdravlja, a ministar je istaknuo da je to veliki dan za hrvatsku medicinu jer je nabavljeni uređaj ‘jedinstven na području od Beča do Soluna’.

a novom uređaju moći će raditi četiri kirurške struke – ortopedija, traumatologija, neurokirurgija te specijalisti za glavu i vrat. Radit će se u dvije smjene, što će omogućiti maksimalnu iskoristivost novoga aparata, rečeno je na današnjoj prezentaciji njegova rada.