velika analiza CNN-a

Što SAD zapravo želi s Putinovom Rusijom? Dugoročno rješenje: Kastracija ruske vojske

26.04.2022 u 10:26

Bionic
Reading

U velikoj analizi vanjskopolitičkih strategija Washingtona i Moskve, CNN ističe da je zbog slabosti ruske vojske na bojišnici u Ukrajini administracija predsjednika Joea Bidena potisnula strah od reakcije Kremlja na sve veću ulogu Zapada u obrani od agresije, pa su sve jasniji i dugoročni planovi u odnosu prema Moskvi pod vladavinom Vladimira Putina

Dok se ruska invazija na Ukrajinu pretvara u iscrpljujući rat bez mirovnog sporazuma na vidiku, SAD i njegovi saveznici počeli su proklamirati novi, dugoročniji cilj: poraziti Rusiju na bojnom polju toliko jako da se Kremlj zauvijek obeshrabri od pokretanja sličnih napada, izvještava CNN.

Ta je poruka najjasnije prenesena u ponedjeljak, kada je ministar obrane Lloyd Austin nakon posjeta Kijevu rekao novinarima sljedeće: 'Želimo vidjeti Rusiju oslabljenu do te mjere da ne može raditi ono što je počinila u invaziji na Ukrajinu.'

Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost rekao je da su Austinovi komentari u skladu s višemjesečnim ciljevima SAD-a, prvenstveno onime da 'invazija postane strateški neuspjeh za Rusiju'.

'Želimo da Ukrajina pobijedi', istaknuo je glasnogovornik, dodajući da SAD naoružava Ukrajince kako bi se obranili od ruskih napada te sankcijama i kontrolom izvoza izravno usmjerenog na rusku obrambenu industriju potkopavaju rusku ekonomsku i vojnu snagu koju Moskva koristi za prijetnje i napade na svoje susjede.

Američki dužnosnici koji putuju s Austinom kažu da se u administraciji predsjednika Joea Bidena već ranije spominjala namjera slabljenja Rusije, iako se zbog mogućnosti postizanja mirovnog sporazuma dosad nije javno govorilo o tome da Washington želi njezinu dugoročnu vojnu neutralizaciju. Do promjene u strategiji došlo je u proteklih nekoliko tjedana, što se vidi po sve većoj toleranciji povećanog rizika slanja zapadnog oružja Ukrajincima, a što je odraz uvjerenja da Putinovi ciljevi sežu dalje od Ukrajine, rekao je za CNN neimenovani britanski diplomat.

Ruska vojska Izvor: Profimedia / Autor: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia

Američki i zapadni dužnosnici sve su svjesniji – posebno nakon ruskog pokolja civila u Buči – toga da Rusiju treba snažno pritisnuti, ekonomski i na bojišnici u Ukrajini, da bi se njezina agresija zauvijek okončala. Ministar Austin pritom napominje da je Rusija već izgubila dobar dio vojne sposobnosti, kao i puno vojnika, a cilj je onemogućiti joj sposobnost regeneracije.

SAD je već počeo slati u Ukrajinu težu i sofisticiraniju opremu, uključujući 72 haubice i taktičke bespilotne letjelice Phoenix Ghost. 'Gledamo na to kao na ulaganje u kastraciju ruske vojske i mornarice za iduće desetljeće', rekao je izvor iz Kongresa upoznat s američkom vojnom pomoći Ukrajini.

  • +15
Zajednička vježba finske, norveške i švedske vojske Izvor: AFP / Profimedia / Autor: Jonathan NACKSTRAND

Ipak, SAD je s razlogom oprezan kada je u pitanju kažnjavanje Rusije -- kako zbog kolateralne štete koju bi oštre sankcije mogle izazvati za globalnu ekonomiju, tako i zbog moguće Putinove reakcije ako ga se stjera u kut. Iako SAD još uvijek procjenjuje da se Putinove crvene linije za korištenje nuklearnog oružja nisu promijenile, jedna od tih crvenih linija stabilnost je režima - što znači da bi Putin mogao napasti ako osjeti da je njegova vladavina ozbiljno ugrožena.

Drugi američki dužnosnik poručio je da Austinove poruke neće biti od pomoći upravo zbog tog razloga, a mogle bi poslužiti i kao materijal za rusku propagandu prema kojoj podrška NATO-a i SAD-a Ukrajini predstavlja 'igru moći'. On ističe da nije cilj reći Rusima da će ih 'bez obzira na sve, SAD i NATO oslabiti', već da će Zapad težiti kažnjavanju Rusije sve dok je u ratu s Ukrajinom.

  • +11
Ruski komunisti slave Lenjina i ofenzivu na Ukrajinu Izvor: EPA / Autor: YURI KOCHETKOV

Ruski gubici na bojnom polju značajno su pridonijeli sve hrabrijem držanju SAD-a, rekli su dužnosnici. Dok je Washington prije bio zabrinut da bi se slanje teškog topništva moglo smatrati provokacijom, Biden je najavio nove pošiljke tenkova, projektila i streljiva, što je pokazatelj toga da su splasnule neke početne brige oko eskalacije sukoba.

SAD se također sprema obučiti ukrajinske oružane snage za korištenje najsuvremenijih oružanih sustava, rekao je Austin, što će omogućiti brže isporuke moćnijeg oružja jer su ti sustavi dostupniji od opreme iz sovjetskog doba koju je Zapad do danas morao tražiti po istočnoj Europi.

  • +4
Ruska vojska Izvor: Profimedia / Autor: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

Znakovita je i sve oštrija retorika američkog predsjednika, a neki su je ocijenili rizičnom zbog moguće Putinove reakcije. No predsjednik je u razgovorima u četiri oka, prema osobama upućenim u te razgovore, rekao da je važnije artikulirati ono što je evidentno od riskiranja moguće eskalacije. Pritom je naglasio da se ruske vojne sposobnosti ne čine tako jake kakvima ih je SAD nekad smatrao.

Veleposlanik Nathan Sales, koji je do 2021. obnašao visoku dužnost u State Departmentu, ističe da 'slabija Rusija znači stabilniji svijet'. On kaže da će Rusija biti 'zloćudni akter' dokle god je Putin na vlasti te nema nade u to da će Rusija biti konstruktivan i odgovoran igrač u Europi ili u širem međunarodnom sustavu. Stoga SAD, zaključuje Sales, treba imati dugoročnu politiku prema Rusiji s ciljem ograničavanja njezine sposobnosti 'izazivanja nereda širom svijeta'.