IMENOVANJA ZA MEMORIJALNI CENTAR

Stožeraši objasnili zašto Gotovina i Markač nisu prikladni

12.11.2013 u 17:24

Bionic
Reading

Igor Gavrić, glasnogovornik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, potvrdio je da braniteljske udruge žele da tri člana upravnog vijeća Memorijalnog centra Domovinskog rata u Vukovaru budu djeca poginulih branitelja, a ne generali Ante Gotovina i Mladen Markač. Oni žele 'one koji će znati cijeniti vrijednost te ustanove', izjavio je Gavrić te smatraju djecu prikladnijim rješenjem od generala koje predlaže ministar Matić

Gavrić je tako potvrdio današnju vijest Novog lista i dodao da su za taj prijedlog bile sve važnije braniteljske udruge s kojima je ministarstvo dogovaralo sastav budućeg upravnog vijeća ove javne ustanove u Vukovaru.

'Predložili smo da umjesto generala u upravnom vijeću bude troje djece branitelja, jer oni koji će znati cijeniti vrijednosti koje predstavlja ustanova. Još ne znamo je li taj prijedlog ministarstvo prihvatilo, a ne znamo ni kako napreduje osnivanje te javne ustanove, u kojoj bi, prema našim informacijama, trebalo raditi 150 ljudi', rekao je Gavrić. Na direktno pitanje, znači li to da oni imaju nešto protiv Gotovine i Markača, ili im smeta što je to bio prijedlog ministra Matića, Gavrić odgovara: 'Djeca branitelja prikladnije su rješenje od generala.' Nije htio ulaziti u detaljnije obrazlaganje.

Ilija Vučemilović, predsjednik Zbora gardijskih brigada, neugodno je iznenađen što je javnost doznala za odbijanje prijedloga o imenovanju Gotovine i Markača.

'Ne znam iz čijih kuhinja dolaze takve informacije. Međutim, sve što treba znati je da smo mi, branitelji, uvijek bili i bit ćemo uz svoje generale. A oni koji ne vole Hrvatsku moraju znati da ćemo se mi, koji volimo Hrvatsku, znati oduprijeti ovoj agresiji u Hrvatskoj 2013. kao što smo to zajedno znali 1991. godine!' poručio je uzbuđeno Vučemilović.

Gavrić je također rekao da SOHV nikoga posebno nije zvao na obilježavanje dana sjećanja na pad Vukovara 18. studenoga. Pa tako nisu ni posebno zvali Gotovinu i Markača. Pozvani su naprosto svi građani koji žele doći obilježiti taj dan, kojima Vukovar nešto znači. Najavljen je dolazak svih ministara Vlade, ali, osim državnog protokola, SOHV je osmislio i vlastiti protokol o kojemu Gavrić nije htio detaljnije govoriti. Za Vučemilovića nema dileme, jer kaže da će sudjelovati samo u obilježavanju dana, a podjela na dva protokola ga ni najmanje ne zanima.