SIMBOL OTVORENIH RANA

Strani mediji: 'Izručen nekad nedodirljivi Perković!'

25.01.2014 u 11:40

Bionic
Reading

Izručenje Josipa Perkovića Njemačkoj dobilo je prostor u brojnim regionalnim medijima, od Al Jazeere Balkans do bečkog Der Standarda, no ne i do njemačkih portala, koji o Hrvatskoj izvještavaju isključivo u kontekstu rukometa

Nakon što se dogodilo ono što su mnogi mjesecima priželjkivali i Josip Perković je avionom izručen Njemačkoj na suđenje za svoj udio u ubojstvu Stjepana Đurekovića, mnogi su strani mediji toj vijesti posvetili prominentan prostor.Primjerice, bečki mediji objavljuju naslove poput 'Hrvatska izručila bivšeg šefa tajne službe Njemačkoj' i 'Izručenje nekad nedodirljivog', a dopisnica Der Standarda iz Zagreba Adelheid Woelfl piše da je Perković 'još jedno mračno poglavlje hrvatske prošlosti s kojim se treba suočiti'. Liberalni dnevnik donosi i veliki intervju s Berndom Robionekom, povjesničarom koji je surađivao na suđenju za ubojstvo Đurekovića.

Die Presse
pak konstatira da je Perković s odvjetnikom Antom Nobilom isprobao sve sudske opcije prije izručenja te da tvrdi kako su za ubojstvo Đurekovića odgovorne crnogorska i srbijanska UDBA.

Deutsche Welle objavio je komentar Benjamina Pargana koji piše i sljedeće: 'Josip Perković i nakon izručenja zacijelo ostaje najpoznatiji simbol nekih od otvorenih rana hrvatskog društva. Jedna od njih je nedostatak volje za iskreno i objektivno suočavanje s komunističkom prošlošću. Pored volje nedostaje i snage, a važnu ulogu ima i bolan nedostatak moralnog integriteta političkog vrha. Vlada i pravi strah od još dublje podjele već ionako politički posvađane hrvatske javnosti.

Jer upravo je kroz slučaj bivšeg časnika tajne službe Perkovića postalo jasno da nisu dovoljne tek tirade i psovke na račun komunističkih tajnih službi. Takve izjave nemaju ništa zajedničko s opsežnom obradom tog dijela povijesti Hrvatske. A slučaj Perković je još jednom pokazao što Hrvatskoj doista nedostaje: objektivni osvrt na aktivnosti tajnih službi i to kako u komunističkom dobu, tako i u godinama nakon proglašenja neovisnosti.'

Al Jazeera Balkans javlja da je 'Josip Perković sletio u poslijepodnevnim satima u petak avionom Lufthanse u Njemačku, gdje ga je Hrvatska predala na temelju europskog uhidbenog naloga, zbog povezanosti s ubojstvom političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine.' U vrijeme Perkovićeva slijetanja u Njemačku, njegov odvjetnik Anto Nobilo u Zagrebu je rekao novinarima da se pravna bitka nastavlja unatoč tome što je njegov klijent izručen, izvještava Al Jazeera: 'Nema predaje, idemo dalje u kazneni postupak', rekao je Nobilo i najavio da već idući tjedan ide u Njemačku te da je u Njemačkoj već angažiran odvjetnik Sepp Jorg Zoglmann kojeg je Nobilo angažirao na preporuku jednog hrvatskog kolege.