teško bombardiranje

Suhoj i klizna bomba od tri tone su nepobjedivi. Amerikanci ih ne daju obarati, što može Kijev?

26.07.2024 u 10:47

Bionic
Reading

Nakon što se ukrajinska protuzračna obrana iscrpila rušenjem jeftinih dronova ili je uništena ruskim raketnim napadima, nebom nad istokom Ukrajine zagospodarili su Suhoji 34, avioni namijenjeni napadima na zemaljske ciljeve te ih ovih dana uspješno gađaju čudovišnim bombama FAB-3000, začetim još u vrijeme SSSR-a

Golema ruska bomba teška tri tone sve se više koristi u ratu u Ukrajini. Riječ je običnoj 'glupoj' bombi, za vrijeme SSSR-a predviđenoj za uništavanje posebno dobro zaštićenih bunkera i lučke infrastrukture. Rusi su ove 'glupe' bombe preradili posebnim setovima krila, što im omogućuje da klize kroz zrak i postanu daleko preciznije uz pomoć satelitske navigacije.

Zapadni vojni obavještajci kažu da se protiv ove kombinacije jako teško braniti - trebalo bi najbolje protuzračne sustave premjestiti što bliže liniji fronta, što ih pak čini ranjivim na raketne i topničke napade. Kijev s druge strane ni dalje ne smije koristiti dalekometne projektile zapadnog podrijetla za napade na baze unutar same Rusije.

  • +2
Suhoj 34 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: TASS / TASS / Profimedia

Ruske klizne bombe problem su za Ukrajinu u većem dijelu ovog rata, no intenzitet bombardiranja snažno je porastao proteklih mjeseci, posebice oko sjeveroistočne regije i grada Harkiva.

U ožujku je rusko ministarstvo obrane najavilo povećanje obujma proizvodnje bombe FAB-3000, a njena prva poznata borbena upotreba zabilježena je u lipnju.

Videosnimke koje kruže internetom otkrivaju koliko je ona zapravo moćno oružje. Analitičari iz Instituta za proučavanje rata prošlog mjeseca su upozorili da upotreba FAB-3000 predstavlja 'značajan razvoj' koji bi mogao imati razorne posljedice za ukrajinske vojne položaje i civilnu infrastrukturu.

Da stvar bude gora, oboriti bombu jednom kada je ispusti bombarder poput Suhoja 34 nije nimalo lako.

Justin Bronk, stručnjak za tehnologiju iz britanskog think tanka Royal United Services Institute, rekao je za Business Insider da su Rusi modificirali setove za klizne bombe kako bi bili vrlo otporni na ometanje GPS-om.

Uz to, kad klizna bomba jednom krene prema cilju, ima jako kratko vrijeme leta i kreće se putanjom koja nije balistička te je vrlo teška za uočavanje i presretanje.

Drugim riječima, Ukrajincima ostaje opcija da unište Suhoje na zemlji, prije nego što se vinu na nebo i ispuste smrtonosni teret, no na tom putu stoji im američka zabrana - dalekometne rakete ATACMS ne smiju se koristiti izvan ukrajinskih granica.

  • +2
Ruske bombe FAB-500 Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP

Zadnja opcija je da se američki protuzračni sustavi Patriot, koji su najbolji protuotrov za Suhoje, dovuku do samog fronta, ali Kijev ima samo nekoliko baterija tog sustava i jako ograničen broj raketa.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nebrojeno je puta molio američkog predsjednika Joea Bidena da mu dopusti gađanje ruskih zračnih baza ATACMS-om, no on mu to nikad nije odobrio.

'Ovaj tjedan ruska avijacija pustila je na naše položaje, sela i gradove više od sto kliznih bombi i moramo se zaštititi od njih', rekao je ranije ovoga tjedna Zelenski.

Sustav Patriot Izvor: Profimedia / Autor: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia