uoči izbora

Sunak vs. Starmer: Prvo TV sučeljavanje kandidata za britanskog premijera

04.06.2024 u 08:35

Bionic
Reading

Britanski premijer Rishi Sunak i njegov laburistički protivnik Keir Starmer, kojeg favoriziraju ankete, sukobljavaju se u utorak navečer u prvoj televizijskoj debati, mjesec dana prije parlamentarnih izbora 4. srpnja koji bi mogli okončati 14 godina konzervativne vlasti

Iako se na tjednoj bazi sučeljavaju u parlamentu, ovo je prvi put da se sučeljavaju izravno u ovoj predizbornoj kampanji u kojoj laburisti tvrde da je došlo vrijeme za "promjene", dok torijevci kažu da jedini imaju "plan" za Ujedinjeno Kraljevstvo.

Njih dvojica ponovno će se suočiti krajem lipnja, tjedan dana prije izbora. Planirane su i druge televizijske debate između dužnosnika vodećih stranaka tijekom kampanje. Izazovi su vrlo različiti za čelnike dviju velikih britanskih stranaka.

Rishi Sunak (44) mora pokušati uvjeriti birače da se njegova stranka, nakon 14 godina na vlasti, može revitalizirati, iako se čini podijeljenom i istrošenom nakon promjene pet premijera.

Posljednjih tjedana, čak i prije početka kampanje, Sunak je dao nekoliko velikih obećanja, poput vraćanja obveznog vojnog roka, većih socijalnih davanja nezaposlenima, nastavka snižavanja poreza i pojašnjenja zakona u vezi biološkog spola i roda.

Nasuprot njemu, Keir Starmer (61), koji unatoč vodstvu svoje stranke u anketama ne izaziva prevelik entuzijazam među Britancima, morat će pokušati okupiti neodlučne koji čekaju saznati više o programu laburista.

No Starmer, koga mnogi smatraju nekarizmatičnim, vjerojatno neće riskirati. "Samo ću pokušati ostati miran i odmjeren", rekao je u intervjuu za tjednik The Observer u nedjelju.

U aluziji na takozvanu strategiju "vaze Ming" kako se mjesecima opisuje laburističko djelovanje, a koja se sastoji od igranja na sigurno kako bi zadržali vodstvo u anketama, rekao je: "Nakon što sam je nosio neko vrijeme, pokušat ću odoljeti iskušenju da njome počnem žonglirati.”

Posljednjih dana, obojica su rekli da žele smanjiti imigraciju, Sunak smanjenjem broja dodijeljenih viza, a Starmer ciljanjem na poslodavce koji ne poštuju zakone o radu i jačanjem obuke britanskih radnika.

Debata će biti emitirana u 21 sat na privatnom kanalu ITV i očekuje se da će trajati jedan sat.