'VELIKI DAN ZA HRZ I HV'

Svečano dočekani piloti 'Krila Oluje' nakon 200. nastupa na međunarodnom zrakoplovnom mitingu

16.09.2019 u 17:23

Bionic
Reading

Akrobatska grupa Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva "Krila Oluje" vratila se u ponedjeljak u matičnu bazu u Vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku nakon 200. nastupa na međunarodnome vojnom zrakoplovnom mitingu "Sanicole Airshow" u Zrakoplovnoj bazi "Kleine Brogel" u Belgiji.

Pilote "Krila Oluje" dočekali su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik stožera i zamjenik zapovjednika HRZ-a brigadni general Michael Križanec te predstavnici grada Zadra i Zadarske županije. Nije izostala ni slavljenička torta sa znakom grupe i brojkom 200.

"To je veliki dan za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Hrvatsku vojsku u cjelini. Čestitam vam na jubilarnom 200. nastupu u Belgiji“, rekao je ministar Krstičević te dodao kako su oni svjetski vrh akrobatskog letenja i naša pobjednička hrvatska zrakoplovna reprezentacija. Zahvalio je zrakoplovnim tehničarima i svima drugima na potpori "Krilima Oluje".

Podsjetio je kako će se sljedeće godine u Zadru održati međunarodni zrakoplovni vojni miting - veličanstvena zrakoplovna manifestacija za Zadar i Zadarsku županiju te za cijelu Hrvatsku.

Međunarodni zrakoplovni vojni miting 2020. u Zadru

Na jubilarnom nastupu čestitao im je i načelnik stožera HRZ-a general Križanec. To je, rekao je, impozantno postignuće, a za svoje su nastupe, dodao je, osvojili mnogobrojne nagrade.

Vjeruje da će međunarodni zrakoplovni vojni miting sljedeće godine u Zadru opravdati sva očekivanja.

  • +6
Damir Krstičević izveo let s akrobatskom skupinom Krila Oluje Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin/PIXSELL

“Krila Oluje” dosad su imala 200 nastupa - 143 u Hrvatskoj i 57 u inozemstvu, a svoj su program predstavila na najuglednijim zrakoplovnim manifestacijama u 15 europskih država (Rumunjska, Slovenija, Mađarska, Njemačka, Austrija, Češka, Slovačka, Belgija, Italija, Turska, Poljska, Danska, Švicarska, Velika Britanija i Francuska).

Uz vođu grupe, satnika Darka Belančića u "Krilima Oluje" su bojnik Ivan Anđić kao lijevi pratitelj te satnik Goran Grgić kao desni pratitelj. Bojnik Zvonimir Mravunac je repni pratitelj, a vanjski lijevi i desni pratitelji su natporučnici Denis Živaljić i Marko Novković.