RBS 15

Šveđani dobili nove mobilne protubrodske sustave s raketama kakve ispaljuju i novi Gripeni

20.07.2024 u 13:59

Bionic
Reading

Oružane snage Švedske dobile su ovih dana nove Saabove mobilne protubrodske sustave koji uključuju lanser sa četiri protubrodske rakete RBS 15 Mk 2. Proizvođač sustava, temeljenog na novoj kamionskoj platformi Volvo, ističe da lanseri mogu ispaljivati i noviju inačicu protubrodskih raketa Rbs-15 Mk 4 Gungnir, kakve lansiraju i švedski višenamjenski avioni Gripen. Donosimo više o sustavu koji dolazi u trenutku pojačanih ruskih prijetnji u baltičkoj regiji

O najnovijem pojačanju Oružanih snaga Švedske izvijestila je Uprava za obrambeni materijal, navodeći kako slijedi testiranje isporučene opreme i davanje povratnih informacijama radi poboljšanja za sljedeću generaciju sustava koja je već naručena. Načelnik Uprave Anders Brunander istaknuo je kako obalna platforma ''stvara poboljšane sposobnosti koje su tražene zbog situacije u vanjskom svijetu, a koja se brzo mijenja''.

Brunander je naglasio da nova platforma, osim korištenja projektila RBS 15 Mk 2, može lansirati i novije projektila RBS 15 Mk 4 bez njihove veće modernizacije. To će, tvrdi Brunander, omogućiti postojećoj floti obalnih raketnih sustava lansiranje projektila koji će, osim za protubrodsku borbu, biti sposoban pogađati kopnene ciljeve.

Protubrodski projektil RBS 15 trenutno je glavni projektil u službi švedske ratne mornarice, ratnog zrakoplovstva i kopnenih snaga. Projektil koriste švedski površinski brodovi, a također je integriran u najnoviju inačicu višenamjenskog Saabovog lovca JAS 39E/F Gripen. Paralelno s projektilima iz serije RBS 15, Saab Bofors Dynamics projektirao je i samohodni obalni raketni sustav koji je upravo stigao na testiranje u švedsku vojsku.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Military News

Bolji od Harpoona

Projektil RBS 15 je nastao krajem 1970-ih godina pod nazivom RB 04 Turbo za potrebe švedske ratne mornarice, no početni prijedlog je odbijen kao inferioran američkom protubrodskom projektilu za sve vremenske uvjete tipa Harpoon. Projekt je kasnije razrađen te su mu pridodane superiornije performanse u odnosu na Harpoon, a dobio je i novi naziv RBS 15.

Tijekom 1980-ih godina uslijedio je nasljednik naziva RBS 15 Mk 2 s novim sustavom navođenja, boljim radarom i infracrvenim potpisom, dok je desetljeće kasnije stigao i Mk 3, kojeg Saab proizvodi zajedno s njemačkim Diehl Defence. Naglasak u potonjoj inačici je stavljen na povećani domet, poboljšanu točnost s obzirom na integrirani GPS sustav i izbor prioriteta ciljanja, a što je poboljšalo fleskibilnost oružanog sustava.

  • +7
Švedski mobilni protubrodski sustavi Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Boerjelundin

Nedugo nakon premijere, inačicu Mk 3 je naručila njemačka ratna mornarica za svoje korvete klase Braunschweig, dok je finski proizvođač kamiona Sisu tijekom 2004. početo proizvoditi platforme za lansiranje tih projektila. Tijekom 2018. stigao je i RBS 15 Mk 4 Gungnir, također proizveden u suradnji s Diehlom. Za razliku od Mk 3, Gungnir se može ispaliti iz kamiona, što ga čini sposobnim za lansiranje iz zraka, mora ili kopna.

Za razliku od Mk 2 dometa 70 kilometara, Mk 4 Gungnir ima domet od 300 kilometara te ugrađen navigacijski INS i Anti-Jam GPS, kao i J-pojasni aktivni radar za traženje cilja. Uz znatno veći domet, bolji tragač i manju težinu, Gungnir ima sposobnost eliminiranja širokog spektra ciljeva te mogućnost korištenja u svim vremenskim uvjetima.

Prvi RBS 15 u sastavu naše ratne mornarice stigli kao ratni plijen

Također, ima i modularni dizajn koji omogućuje buduće nadogradnje, a podjednako ga koriste švedske korvete klase Visby i najnovija inačica lovca Gripen. Valja reći kako bojna glava projektila, težine 200 kilograma, nanosi ozbiljne štete brodovima istisnine do 10.000 tona.

Inače, projektili RBS-15 su glavno naoružanje raketnih topovnjača Hrvatske ratne mornarice (HRM) te tri mobilna obalna lansera. Projektile je kasnih 1980-ih nabavila Jugoslavenska ratna mornarica (JRM), ali su ih 1991. zarobili pripadnici HRM-a u nastajanju.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Hrvatska vojska

Naša ratna mornarica je prvo testno lansiranje RBS-15 obavia 1994. tijekom združene vježbe HRM-a i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) 'Posjedon 94'. Nakon što su projektilima 2002. istekli resursi do propisanog remonta, donesena je odluka o privremenoj zabrani njihove operativne uporabe, a 12 godina kasnije produljen im je životni vijek za dodatnih deset godina.

HRM je u svibnju 2015. ispalio jedan RBS-15 s mobilnog obalnog lansera kojeg je projektirao zagrebački Brodarski institut te je on uspješno pogodio metu. Riječ je o sustavu koji je opremljen sa četiri kontejnera za rakete RBS 15 i zapovjednom kabinom na kamionu Tatra. Iste godine, u sklopu vježbe 'Združena snaga 15' u akvatoriju Dugog Otoka, ispaljen je još jedan RBS-15 i to s raketne topovnjače Dmitar Zvonimir.