kad im najviše treba

Švedska šalje dosad najvažniji paket pomoći Ukrajini

29.05.2024 u 12:00

Bionic
Reading

Švedska je u srijedu Ukrajini najavila vojnu pomoć od 1,16 milijardi eura koja dolazi u trenutku kada se Kijev suočava s kašnjenjem isporuka zapadnih zemalja

"Švedska šalje svoj šesnaesti, najvažniji paket pomoć Ukrajini", rekla je zamjenica premijera Ebba Busch.

Po njezinim riječima, vojni paket pomoći se sastoji se od opreme koja je na vrhu liste prioriteta Ukrajine, a obuhvaća protuzračnu odbranu, artiljerijsku municiju i oklopna vozila. Stockholm će Ukrajinu opskrbiti i Saabovim avionom za nadzor i kontrolu ASC890, rekao je ministar odbrane Paal Jonson na konferenciji za novinare.

Taj je zrakoplov prvenstveno namijenjen za kontrolu zračnog prostora i rano upozoravanje i omogućit će Kijevu da "identificira krstareće projektile i dronove koji se približavaju te ciljeve na zemlji i moru.

Ukrajina će tako raspolagati potpuno novim kapacitetom zračnog radarskog izviđanja i upravljana protiv ciljeva u zraku i na moru, piše u priopćenju švedske vlade.

Švedska će također isporučiti 302 oklopna transportna vozila kao pomoć novim ukrajinskim brigadama te borbene projektile Rb99.

Iako je ranije najavila i slanje borbenih zrakoplova Gripen, Švedska je u utorak objavila da je suspendirala taj projekt, odgovarajući na molbu partnerskih zemalja da dozvoli da se prvo Ukrajini isporuče avioni F-16.

Stokholm je jučer također najavio plan pomoći u vidu isporuke energetike Ukrajini od 57 milijuna eura.

Švedska predviđa i višegodišnji plan civilne i vojne pomoći vrijedan 6,5 milijardi eura za razdoblje 2024-2026 godine, kako bi podržao Kijev "koliko god bude potrebno".

sve osim nogometa

Učitavanje...