ulagači uplašeni

Svi čekaju objavu rezultata Nvidije, kompanije koja vrijedi 3200 milijardi dolara

28.08.2024 u 08:06

Bionic
Reading

Na azijskim su burzama u srijedu cijene dionica blago pale jer ulagači ne žele riskirati uoči objave poslovnih rezultata tehnološkog diva Nvidie, koji bi mogli znatno utjecati na smjer tržišta

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u minusu 0,4 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0,2 i 1 posto.

Na azijskim burzama vlada oprez jer će u srijedu najveći svjetski proizvođač čipova za umjetnu inteligenciju Nvidia objaviti kvartalne poslovne rezultate.

Zahvaljujući euforiji u vezi razvoja umjetne inteligencije, cijena dionice Nvidie porasla je gotovo 3.000 posto od 2019. godine, a tržišna vrijednost kompanije dosegnula je 3.200 milijardi dolara.

Zbog toga svaki pomak cijene te dionice utječe na cijelo tržište.

Ulagači oprezni

Ulagači su oprezni jer se plaše da bi rezultati Nvidie mogli biti slabiji nego što se očekuje. A očekuje se puno jer bi samo snažan rast dobiti i prihoda mogao opravdati skok cijene dionice te kompanije od početka godine za više od 150 posto.

Očekuje se da će prihodi kompanije u drugom tromjesečju biti dvostruko veći u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a čak bi i to, kažu analitičari, moglo razočarati ulagače.

Rezultati najvećeg svjetskog proizvođača čipova za umjetnu inteligenciju mogli bi znatno utjecati na smjer tržišta jer će ili podržati nastavak euforije u vezi razvoja umjetne inteligencije ili će ta euforija splasnuti.

„Ljestvica je postavljena doista visoko, ne samo za Nvidijinu zaradu i smjernice, nego za cijelu priču o razvoju umjetne inteligencije, koja već dulje vrijeme podržava rast tehnološkog sektora”, objašnjava Ross Mayfield, strateg u tvrtki Baird.

Dolar oslabio, cijene nafte porasle

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 100,67 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 100,90 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 144,80 na 144,35 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1175 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1160 dolara.

Cijene su nafte, pak, blago porasle, nakon jučerašnjeg oštrog pada. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,08 posto, na 79,60 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,02 posto, na 75,55 dolara.