šokantan slučaj

Švicarski turist ubijen tijekom turističke turneje po Alžiru: 'Nasilna smrt'

24.10.2024 u 09:28

Bionic
Reading

Švicarski turist ubijen je ranije ovog mjeseca u Alžiru, prema informacijama švicarskih vlasti. Švicarsko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je za Associated Press da je u kontaktu s alžirskim vlastima u vezi s "nasilnom smrću" neimenovanog švicarskog državljanina, koja se dogodila 11. listopada

Žrtva je bila dio turističke grupe od pet švicarskih putnika koji su posjetili sjevernoafričku zemlju početkom mjeseca. Alžir se posljednjih godina otvorio turistima, nastojeći ostaviti nestabilnost i terorizam u prošlosti, posebno u području Sahare.

Međutim, iako je Alžir najveća afrička država, i dalje zadržava stroge postupke izdavanja viza te ostaje relativno izoliran od zapadnih turista u usporedbi sa susjedima Tunisom i Marokom, koji su tijekom godina razvili snažnu turističku industriju, piše Euronews.

Nakon krvavog i brutalnog građanskog rata 1990-ih, Alžir je ostao relativno stabilan, postavši iznimka u valu revolucija koji je zahvatio regiju, a započeo je 2010. u susjednom Tunisu.

Uveli mjere za privlačenje turista

Posljednjih godina država je donijela mjere kako bi privukla posjetitelje, pojednostavljujući proces izdavanja viza, osobito za turističke grupe koje žele posjetiti valovite pješčane dine i impozantne kamene formacije Sahare. Grad Djanet, ulaz u Nacionalni park Tassili n'Ajjer, jedna je od glavnih atrakcija.

Ova smrt prvi je slučaj ubojstva stranca u Alžiru u posljednjih nekoliko godina.

U Alžiru je bilo i otmica turista

Alžirske vlasti posljednjih desetljeća suočavaju se s izazovima nadzora nad poroznim granicama zemlje. Godine 2003. militanti su oteli 32 europska turista koji su posjećivali južni Alžir.

Godine 2013. militanti povezani s Al-Qaidom izvršili su napad na rafineriju nafte, držeći stotine alžirskih i međunarodnih radnika kao taoce dok ih sigurnosne snage nisu oslobodile. Tom prilikom ubijeno je najmanje 39 stranih talaca.

Alžirske vlasti nisu odgovorile na zahtjeve za komentar i do srijede nisu izdale službenu izjavu za javnost.