tržišta kapitala

Svjetske burze u padu: Tone li SAD doista u recesiju?

05.08.2024 u 22:09

Bionic
Reading

Posljednjih nekoliko dana globalna su tržišta dionica drastično su pala. Ekrani na burzama diljem SAD-a, Azije i, u određenoj mjeri, Europe prikazivali su treptajuće crvene brojke u padu

Takav snažan pad na burzama dolazi dolazi u vrijeme kada raste strah da američko gospodarstvo, najveće na svijetu, usporava.

Stručnjaci kažu da je glavni razlog za ovaj strah to što su podaci o zaposlenima u SAD-u za srpanj, objavljeni u petak, bili mnogo lošiji od očekivanih.

Međutim, za neke je priča o usporavanju gospodarstva - ili čak recesiji - malo preuranjena, piše BBC.

Što su službene brojke pokazale? Kao i uvijek s ekonomijom, postoje dobre i loše vijesti.

Pitanje pada zaposlenosti

Što se tiče loših vijesti, američki poslodavci otvorili su 114.000 radnih mjesta u srpnju, što je daleko ispod očekivanja od 175.000 novih radnih mjesta.

Stopa nezaposlenosti također je porasla na 4,3%, gotovo trogodišnji maksimum, što je pokrenulo nešto poznato kao "Sahmovo pravilo". Nazvano po američkoj ekonomistici Claudiji Sahm, pravilo kaže ako je prosječna stopa nezaposlenosti tijekom tri mjeseca pola postotnog boda viša od najniže razine u posljednjih 12 mjeseci, tada je zemlja na početku recesije. U ovom slučaju, stopa nezaposlenosti u SAD-u porasla je u srpnju, pa je tromjesečni prosjek iznosio 4,1%. To se uspoređuje s najnižom razinom tijekom prošle godine koja je iznosila 3,5%.

Dodatak ovoj zabrinutosti bila je činjenica da je američka središnja banka, Fed, prošli tjedan glasala da neće smanjiti kamatne stope . Druge središnje banke unutar razvijenih gospodarstava, uključujući Bank of England i Europsku središnju banku, nedavno su smanjile kamatne stope. Fed je zadržao troškove zaduživanja, ali je njegov predsjednik, Jerome Powell, signalizirao da je smanjenje u rujnu na stolu.

Međutim, to je dovelo do spekulacija da je Fed predugo čekao da djeluje. Smanjenje kamatnih stopa znači da je jeftinije posuđivati ​​novac što bi u teoriji trebalo djelovati kao poticaj gospodarstvu.

Ako podaci o zapošljavanju pokazuju da gospodarstvo već ide prema dolje, zbog čega postoji bojazan da je Fed prekasno reagirao.

Uz sve to, tu su problem i tehnološke tvrtke i cijene njihovih dionica. Došlo je do dugogodišnjeg rasta njihovih dionica, djelomično potaknutog optimizmom u vezi s umjetnom inteligencijom (AI). Prošli tjedan Intel objavio je da otpušta 15.000 radnih mjesta. U isto vrijeme, tržišne glasine sugeriraju da će konkurentska Nvidia možda morati odgoditi izdavanje svog novog AI čipa. Ono što je uslijedilo bilo je krvoproliće na Nasdaqu, tehnološki bogatom američkom indeksu. Nakon što je dosegnuo najvišu razinu prije samo nekoliko tjedana, u petak je pao za 10%.

To je sve pomoglo u povećanju faktora straha na tržištima i tu bi mogla ležati opasnost. Ako se panika na burzi nastavi i dionice nastave padati, Fed bi potencijalno mogao uskočiti prije sljedećeg sastanka u rujnu i smanjiti kamatne stope.

To bi se moglo dogoditi, prema Neilu Shearingu, glavnom ekonomistu grupe u Capital Economicsu, ako postoji "tržišna dislokacija koja se produbljuje i počinje ugrožavati sistemski važne institucije i/ili širu financijsku stabilnost".

Koje su dobre vijesti?

Što se pak dobrih ili barem malo manje loših vijesti tiče, za neke još nema govora o recesiji.

'Sada nismo u recesiji', rekla je sama Claudia Sahm, koja je izumiteljica pravila. No CNBC je kazala da se sve kreće u tom smjeru.

'Recesija nije neizbježna i postoji značajan prostor za smanjenje kamatnih stopa', poručila je.

Druga dobra vijest je interpretacija brojki o zaposlenima. 'Iako je izvješće bilo loše, nije bilo tako loše. Vjerojatno je uragan Beryl doprinio slabljenju broja plaća za srpanj. Drugi podaci ocrtavaju sliku tržišta rada koje se hladi, ali ne kolabira', rekao je Shearing.

Dodao je da se čini da 'nema povećanja broja otpuštanja' dok 'skromni' pad prosječnih tjednih radnih sati u srpnju još ne signalizira recesiju.