SVJETSKE BURZE

Cijene dionica velikih tehnoloških kompanija i dalje padaju

31.07.2024 u 09:13

Bionic
Reading

Na Wall Streetu u utorak su S&P 500 i Nasdaq indeks pali pod pritiskom pada cijena dionica proizvođača čipova i velikih tehnoloških kompanija uoči objave njihovih poslovnih rezultata, dok je Dow Jones ojačao, kako se nastavlja rotacija kapitala iz tehnoloških dionica u kompanije s malom tržišnom kapitalizacijom

Dow Jones indeks porastao je u utorak 203,4 boda ili 0,5 posto, na 40.743 bodova. Istodobno, S&P 500 indeks oslabio je 0,5 posto, na 5,436 bodova, a Nasdaq je potonuo 1,28 posto, na 17.147 bodova.

Microsoft, kojeg mnogi smatraju predvodnikom u utrci za primjenu umjetne inteligencije, zabilježio je pad cijene za 0,9 posto, na 422,92 dolara uoči objave tromjesečnih rezultata. Nakon zatvaranja burze, ta softverska kompanija zabilježila je daljnji pad cijene dionice za 7 posto, unatoč tome što je izvijestila o većem od očekivanja prihodu, koji je dosegnuo 64,73 milijarde dolara ili 15 posto više nego lani, i zaradi od 2,95 dolara po dionici.

Investitore je, naime, razočarao prihod od najvažnijeg dijela kompanije, Intelligent Clouda, koji je generirao u drugom tromjesečju 28,52 milijardi dolara prihoda, nešto ispod očekivanih 28,7 milijardi.

Potonula je i za 7,04 posto, na 103,73 dolara i cijena proizvođača čipova Nvidie, za koju se smatra da će biti glavni 'uživatelj' potencijalnog rasta primjene umjetne inteligencije te dionicom s najboljom ovogodišnjom izvedbom u indeksu S&P 500.

Ostali tehnološki giganti poput Applea, Amazona.coma i Mete trebali bi objaviti svoje rezultate do kraja tjedna. Cijena dionice Applea blago je ojačala u utorak, za 0,26 posto na 218,8 dolara, no Amazona je pala 0,81 posto na 181,71 dolar, a Mete za 0,54 posto, na 463,19 dolara uslijed zabrinutosti investitora oko njihovih trenutnih previsokih valuacija.

'Mnogo ljudi sada razmatra umjetnu inteligenciju i kaže kako je to sve super, ali se pita kako da na tome zaradi. Financijski te kompanije vjerojatno sasvim dobro posluju, no pitanje je što plaćaš kad kupuješ njihove dionice. One nisu jeftine, stoga se treba u te stvari ulaziti s otvorenim očima', preporuča Stephen Massocca, iz investicijskog društva Wedbush Securities.

S druge strane, indeks dionica kompanija s malom kapitalizacijom Russell 2000 ojačao je 0,35 posto, zahvaljujući nastavku rotacije kapitala iz skupih dionica, budući da su ojačala uvjerenja investitora da će Fed ove godine smanjivati kamatne stope zahvaljujući smirivanju inflacije. Na europskim burzama u utorak najvažniji indeksi uglavnom su bili u plusu. Frankfurtski DAX ojačao je 0,49 posto, na 18.411 bodova, pariški CAC za 0,42 posto, na 7.474 bodova, dok je londonski FTSE indeks oslabio 0,22 posto, na 8.274 boda.

  • +3
Wall Street Izvor: Profimedia / Autor: Johannes EISELE / AFP / Profimedia

Azijske burze u plusu dok se čekaju Fed i BOJ

Na azijskim burzama najvažniji regionalni indeksi u srijedu su porasli, pri čemu su u fokusu investitora bili rezultati poslovanja velikih tehnoloških kompanija i zasjedanja Feda i Bank of Japan, dok su tečaj jena i eura nastavili jačati prema američkoj valuti.

MSCI indeksi azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih oko 6,00 sati bio je u plusu 0,23 posto, no na putu pada za 1,2 posto od početka mjeseca, čime prekida 5-mjesečni uzlet. Istodobno, japanski Nikkei ojačao je 0,23 posto, no na putu je gubitka u srpnju od 3,7 posto, pritisnut rastom tečaja jena. U plusu su bili i svi ostali najvažniji indeksi, pri čemu najviše kineskih burzi, za otprilike 1,9 posto.

Investitori i na azijskim burzama, kao i na Wall Streetu, ostaju uznemireni oko ludila u vezi umjetne inteligencije i visoke valuacije tehnoloških dionica, budući su dosad objavljeni rezultati poslovanja američkih tehnoloških divova pokazali da će period povrata velikih ulaganja u AI trajati mnogo dulje nego se ispočetka mislilo.

Razočaravajući rezultati Microsofta spustili su cijenu njegove dionice za sedam posto, ali i ostalih tehnoloških kompanija, dok su snažni rezultati proizvođača čipova AMD-a potaknuti uzlet cijena proizvođača čipova.

Zasjedanja velikih središnjih banaka, međutim, privlače najveću pozornost ulagača. Kasnije danas očekuje se priopćenje sa zasjedanja Feda, pri čemu većina pretpostavlja da će kamatne stope biti zadržane na postojećoj razini, ali da će američka središnja banaka naznačiti kako će početi s ciklusom njihova smanjivanja u rujnu.

S druge strane, očekuje se da će BOJ u srijedu iznijeti detalje o planovima za smanjenje svojih velikih kupnji obveznica te raspraviti hoće li povećati kamatne stope.

U srpnju najveći dobitnik jen

Na valutnim tržištima dolarov indeks, koji mjeri izvedbu američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros iznosi 104,41 bod te je na putu pada od početka srpnja za 1,36 posto.

Tečaj jena pritom je ojačao 0,2 posto prema dolaru te tako dolar stoji 152,465 jena. Tečaj japanske valute na putu je dobitka prema dolaru od početka srpnja za 5,5 posto, što je njegova najbolja mjesečna izvedba od studenoga 2022.

Jen je na početku srpnja bio na najnižoj razini prema dolaru u gotovo 38 godina, odnosno dolar je stajao 161,96 jena, kako je jaz između kamatnih stopa u Japanu i ostatku razvijenog svijeta bio sve veći. No, nekoliko faktora, poput devizne intervencije japanskih monetarnih vlasti i prodaje dionica pomogle su oporavku japanske valute na najvišu razinu prema dolaru u zadnjih 12 tjedana.

Tečaj eura, pak, ojačao je 0,06 posto prema dolaru, na 1,0823 dolara, dok je od početka srpnja u plusu za 0,95 posto. Na naftnim tržištima barel nafte marke Brent u Londonu poskupio je u srijedu 0,5 posto, na 79,02 dolara, a WTI na američkom tržištu za 0,67 posto, na 75,23 dolara.