kap prelila čašu

Taksisti najavili prosvjed u Dubrovniku: 'Gasimo sve, dosta je'

20.08.2024 u 08:48

Bionic
Reading

Taksisti potaknuti prometnom nesrećom koja se prije četiri dana dogodila kod Dubrovnika i u kojoj je poginula 45-godišnja taksistica Ubera, najavljuju prosvjed u terminu njezinog sprovoda

Nakon pogibelji dvoje mladih kod Ratca ova je tragedija bila je ona koja je presudila, prenosi N1. Taksistima je dosta. Navode kako to nije jedina tragedija, ima ih više i događaju se redovno. Obzirom da, kako tvrde, redovno rade noćne smjene, a svaki izlazak na magistralu je kockanje sa životom.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković iznio je prijedlog izgradnje autoceste u tom dijelu, te da se dio od Grada prema Župi i Konavlima projektira i realizira, a tzv. sporni dio da bude priključni na buduću autocestu. 'Prvotno je konstantno bila spominjana brza cesta Dubrovnik – Zračna luka. Tek kasnije je Osojnik ubačen kao dodatni koridor. Po meni to sad ne treba niti razmatrati', poručuje dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Sastanak s Hrvatskim cestama trebao bi se dogoditi u rujnu kad će biti poznato je li takva opcija uopće izvediva, a koliko je nužno nešto poduzeti najbolje govore brojke prema kojima se samo ove godine na području najjužnije policijske uprave dogodila se 421 prometna nesreća, a smrtno je stradalo sedam osoba. Promet ovim dijelom Hrvatske, pogotovo u sezoni, bitno je povećan.

Ante Vuletić, voditelj Prometne policije, PU Dubrovačko-neretvanske govori o povećanju broja vozila. Vuletić tvrdi da prema njihovoj statistici prometnice oko Dubrovnika bilježe 135.000 više vozila u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. 'Uistinu se radi o jednom impozantnom broju'.

Kako bi pokušali smanjiti broj prometnih nesreća, iz prometne policije postavljaju veći broj kamera od kojih će osam do deset biti postavljene na krajnjem jugu.

'S uređajima će se značajno doprinijeti sigurnosti u prometu. Osim brzina koje bilježe, bilježit će se i je li vozač koristi pojas, koristi li mobitel, bilježit će se i nezakonita pretjecanja, ulazak u škarice i niz drugih prometnih prekršaja', ističe Vuletić.

Taksisti ne popuštaju. Odlučni su u svojoj odluci i poručuju da neće odustati od svojih zahtjeva, a za utorak u 14.10 sati najavljuju prosvjed. 'U vrijeme sprovoda naše kolegice, gasimo se svi, nitko od nas neće biti na aplikaciji, ni Uber ni Bolt ni taksi. To će biti moralna podrška našem kolegi – mužu stradale kolegice', kaže taksist Orsat Miljas.