RADE PO STAROM

Tehnička Vlada za četvrtak sazvala sjednicu s 41 točkom

21.06.2016 u 16:42

Bionic
Reading

Iako je u Saboru izglasano nepovjerenje premijeru Tihomiru Oreškoviću, čime je i pala Vlada, ekipa iz Banskih dvora nastavlja raditi kao da se ništa nije dogodilo i kao da nas za par mjeseci ne čekaju novi izbori. Tako je za četvrtak sazvana sjednica Vlade, na kojoj bi jedna od točaka trebale biti i izmjene Zakona o državnim službenicima

Tehnički premijer Tihomir Orešković i njegovi ministri na sjednici u četvrtak trebali bi odraditi čak 41 točku. Podsjetimo, sjednica Vlade nije se održala od početka mjeseca, a iako je bila najavljena za prošli petak, nakon opoziva premijera do nje nije došlo.

Na sjednici u četvrtak Vlada bi Saboru trebala predložiti izmjene nekoliko zakona koji se usklađuju se Europskom unijom, ali predložiti i izmjene nekih drugih zakona. Među njima su i izmjene Zakona o jedinstvenom tijelu vještačenja.

Kako stoji u objašnjenju prijedloga, s ciljem osiguranja potrebnih kadrova u području vještačenja, Vlada je u rujnu 2015. donijela Uredbu o izmjeni Zakona o jedinstvenom tijelu vještačenja kojom je propisana mogućnost angažiranja vještaka i viših vještaka kao vanjskih suradnika Zavoda, te su prošireni uvjeti potrebni za imenovanje osobe vještakom ili višim vještakom, na način da se za vještaka i višeg vještaka može imenovati i osoba iz redova doktora medicine bez nužne specijalizacije. Navedena Uredba je na snazi do 30. lipnja 2016. te je slijedom toga potrebno donijeti Zakon o izmjeni Zakona o jedinstvenom tijelu vještačenja kojim će se i nadalje omogućiti angažiranje vještaka i viših vještaka kao vanjskih suradnika Zavoda, ali i propisati novi uvjeti za imenovanje vještaka i viših vještaka.

Osim toga, Vlada će Saboru predložiti i izmjene Zakona o pravima i obvezama državnih dužnosnika, kojim će, među ostalim biti propisano da se za obračun plaće predsjednika, zamjenika predsjednika i sudaca Ustavnog suda Republike Hrvatske primjenjuje osnovica, koja je zakonom kojim se utvrđuju plaće sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, utvrđena za obračun plaće sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika.

Na dnevnom redu sjednice Vlade bit će i izmjene Zakona o državnim službenicima. Podsjetimo, upravo se zbog izmjena tog zakona prije dva mjeseca na noge digao Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, optuživši Vladu da izmjenama vraća tzv. zaposlenike revolving door

Naime, pripremljenim izmjenama i dopunama Zakona o državnim službenicima propisuje se da se službenik u kabinetu ministra može primiti u službu na određeno vrijeme do dana prestanka mandata ministra. No, revolving door službenici tako će se zapošljavati temeljem javnog natječaja. Upravo je javni natječaj razlika zakonskog rješenja koje je primjenjivala bivša i koje će primjenjivati sadašnja Vlada. Tzv. revolving door uvela je prošla SDP-ova vlada, a na taj su način mahom zapošljavani glasnogovornici ministarstava. Ustavni sud je koncem prošle godine ukinuo odredbu zakona koja je omogućavala zapošljavanje dijela službenika mimo ikakvih propisanih natječaja i procedura utvrđenih Zakonom o državnim službenicima.

Pred Vladom je i niz izvješća i drugih odluka, a treba dati mišljenje i na nekoliko zakonskih prijedloga koje su predložili saborski zastupnici, kao i odgovoriti na pitanja dvojice saborskih zastupnika – Ivana Vilibora Sinčića o kreditima, kreditnim poslovima i zajmovima hrvatskih građana i tvrtki u austrijskim Raiffeisen zadrugama te Branimira Glavaša, u vezi sa stanjem u mljekarskom sektoru.

U Vladinom se odgovoru Sinčića za potpune podatke o tim zaduženjima upućuje na austrijskog supervizora financijskog tržišta Österreichische Finanzmarktaufsicht, uz objašnjenje da Hrvatska narodna banka ne raspolaže cjelovitim podacima jer je od 2008. ukinuta obveza da se kod središnje banke evidentira svaki kreditni posao s inozemstvom.

Glavašu pak odgovaraju da je, uz ostalo, mljekarima odobrena izvanredna pomoć iz EU proračuna od 1,8 milijuna eura te još toliko iz nacionalnog proračuna, kao i da se razmatra mogućnosti smanjivanja PDV-a na mliječne proizvode na pet posto. Najavljuju i korekciji Programa ruralnog razvoja radi bolje iskoristivosti programa u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda.

O čemu će još u četvrtak raspravljati Vlada, pogledajte OVDJE.

Hoće li te sve izmjene zakona doista stići i do Sabora te hoće li o njima Sabor i raspravljati, tek će se vidjeti. Naime, podsjetimo, Sabor je u ponedjeljak donio odluku o raspuštanju koja će ne snagu stupiti 15. srpnja.

Da Vlada nastavlja posao po starome danas je poručio i ministar financija Zdravko Marić. 'Bez obzira na trenutačni status i ono što nas očekuje, ministri i cijela Vlada će odgovorno nastaviti obavljati svoj posao tj. u proceduru upućivati one prijedloge zakonskih i drugih rješenja za koje smatraju da trebaju proći', kazao je Marić novinarima nakon koordinacije s ministrima u središnjici HDZ-a. Dodao je kako su na koordinaciji raspravili kako djelovati u budućem razdoblju.

Marić je, na novinarski upit, negirao spekulacije da su dobili instrukcije o opstrukciji opozvanog premijera Tihomira Oreškovića i Mosta. 'Ne, upravo suprotno. Tehnička Vlada, sukladno zakonskim i ustavnim odredbama, mora učiniti sve kako bi država nastavila normalno funkcionirati. Nikakva vrsta destrukcije ili opstrukcije, već suprotno', rekao je Marić. Naglasio je i da će se iz proračuna isplaćivati sve obaveze u skladu s planom.