TRI IMENA U IGRI

Tko će u petak preuzeti UNESCO?

13.10.2017 u 15:00

Bionic
Reading

UNESCO će u petak imenovati novog čelnika koji će morati vratiti važnost toj organizaciji nakon što su ju napustile Sjedinjene Države i Izrael

Tkogod bude imenovan na čelo te agencije Ujedinjenih naroda imat će misiju zaštititi svjetsku kulturnu i prirodnu baštinu unatoč regionalnim suparništvima i nedostatku novca koje pogađaju tu organizaciju. 

Nakon četiri dana tajnog glasovanja u UNESCO-vom sjedištu u Parizu, bivši katarski ministar kulture Hamad bin Abdulaziz al-Kawari kvalificirao se za završno glasovanje koje će se održati u petak navečer. 

On će se boriti ili s egipatskom diplomatkinjom i političarkom Moushirom Khattabom ili s bivšom francuskom ministricom kulture Audrey Azoulay, ovisno o tome koja će pobijediti na glasanju u petak poslijepodne. 

"UNESCO više nego ikada treba projekt koji će pokrenuti državne članice, ponovno uspostaviti povjerenje i stati na kraj političkim podjelama", rekla glasnogovornica francuskog ministarstva vanjskih poslova Agnes Romatet-Espagne uoči glasanja o budućem čelniku agencije koji bi trebao zamijeniti Irinu Bokovu, Bugarku koja ju je vodila od 2009.

Sjedinjene Države su zadužene za oko petinu UNESCO-vog financiranja, no ne daju sredstva toj agenciji od 2011. kad je ona prihvatila Palestinu kao punopravnu članicu. U četvrtak su najavile da se povlače i optužile UNESCO da djeluje protiv Izraela, koji je idući napustio tu organizaciju. 

"Nažalost, ovo je mjesto postalo ispolitizirano i potkopava rad UNESCO-a u cijelom mandatu. To je postalo mjesto za djelovanje protiv Izraela, pa zbog toga nažalost do daljnjega napuštamo UNESCO", rekao je američki predstavnik Chris Hegadorn. 

Pošto se za vodstvo organizacije natječu Katarac i Egipćanka, izbore problematizira sukob između Dohe i nekoliko arapskih susjednih država koje su prekinule diplomatske, trgovinske i prometne veze s Katarom, optužujući ga da podržava terorizam. 

Katarac Kawari je proteklog tjedna bio meta kritika egipatskih dužnosnika i kleveta na internetu, no u četvrtak navečer je izjavio da je uvjeren da će pobijediti, te da želi ponovno ujediniti članice te agencije.