ibrahim akil

Tko je bio ubijeni vođa Hezbolahove elitne jedinice? SAD za njega nudio 7 milijuna dolara

20.09.2024 u 20:06

Bionic
Reading

Ibrahim Akil, zapovjednik Hezbolaha ubijen u izraelskom napadu na Bejrut u petak, bio je tražen zbog dva bombaška napada na američke ciljeve u Bejrutu 1983. u kojima je poginulo više od 300 ljudi

Za njime je bila raspisana nagrada od sedam milijuna američkih dolara. Dva sigurnosna izvora u Libanonu potvrdila su da je Hezbolahov veteran poginuo u zračnom napadu na južna predgrađa Bejruta tijekom sastanka elitne postrojbe Radvan te militantne skupine koju podržava Iran, a kojoj je Ibrahim Akil bio na čelu. Glasnogovornik izraelske vojske rekao je da je s njime poginulo još desetak zapovjednika Hezbolaha.

"Ta eliminacija ima za cilj zaštititi građane Izraela", rekao je novinarima, dodajući da Izrael ne traži regionalnu eskalaciju. Akil, koji je koristio i imena Tahsin i Abdelkader, drugi je član najvišeg vojnog tijela Hezbolaha, Vijeća džihada, koji je u poginuo u dva mjeseca nakon izraelskog napada na to isto područje u srpnju kada je poginuo Fuad Šukr.

  • +3
Izraelski napad na Bejrut Izvor: Profimedia / Autor: Anwar AMRO / AFP / Profimedia

SAD ga optužuje da je bio umiješan u bombaške napade na američko veleposlanstvo u Bejrutu u travnju 1983. kada je poginulo 63 ljudi i vojarnu američkih marinaca šest mjeseci poslije kada je smrtno stradala 241 osoba. Optužuje ga i da je organizirao otmicu američkih i njemačkih državljana u Libanonu, a 2019. proglasio ga je globalnim teroristom, raspisavši za njime nagradu od sedam milijuna američkih dolara.