NoName057(16)

Tko su ruski hakeri koji su napali hrvatske institucije?

28.06.2024 u 15:25

Bionic
Reading

Nakon velikog hakerskog napada na hrvatske institucije u srijedu, ruska hakerska skupina NoName057(16) preuzela je odgovornost za napade

Internetske stranice hrvatskih instuticija našle su se u srijedu pod DDoS napadom hakera. Meta su bile stranice Ministarstva financija, Porezne uprave, HNB-a i Zagrebačke burze. Odgovornost su preuzeli iz ruske hakerske skupine NoName057(16).

Radi se o hakerskoj skupini koja se prvi put oglasila u ožujku 2022. kada je preuzela odgovornost za napade na ukrajinske, američke i europske vladine agencije, medije i privatne tvrtke.

Radi se o proruskoj hakerskoj skupini, pa ne čudi da su prvi napadi za koje je preuzela odgovornost bili DDoS napadi usmjereni na ukrajinske web stranice s vijestima i medijima Zaxid ans Fakty UA.

Grupa je postala poznata po svojoj uključenosti u projekt DDoSia, inicijativu čiji je cilj izvršenje velikih distribuiranih napada uskraćivanjem usluge (DDoS) protiv subjekata koji podržavaju Ukrajinu, uglavnom država članica NATO-a.

Tako su osim njihovin napada na stranice ukrajinskih medija, zabilježeni i napadi na stranice ukrajinskih institucija. Zabilježeni su i njihovi napadi u baltičkim državama - u Latviji su napali online sustav prodaje karata za vlak, u Litvi su izvršili 200 napada među kojima i na stranice litavskih zračnih luka, dok su u Estoniji ciljali stranicu estonske narodne banke.

U siječnju 2023. meta su im, slično kao i u Hrvatskoj, bile stranice financijskih institucija u Danskoj, a od veljače do travnja iste godine u fokusu su im bile stranice njemačkih institucija poput Bundestaga.

  • +5
Ovo su najpoznatiji hakeri svih vremena Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Zabilježeni su i napadi na stranice državnih institucija u Kanadi, a kao osvetu za odluku da se zabrani dostava ruskim državlanima na Svalbardu, napali su i niz stranica u Norveškoj. Nakon što se Finska pridružila NATO-u napali su i stranice finskog parlamenta.

Tijekom čeških predsjedničkih izbora napali su web stranicu predsjedničkog kandidata generala Petra Pavela, a u ožujku 2023. i stranicu javnog prijevoza u Pragu. Krajem kolovoza iste godine došlo je do DDoS napada na češke banke, zbog čega su njihovi sustavi internetskog bankarstva bili nedostupni.

Nakon posjeta talijanske premijerke Georgie Meloni Kijevu, gdje je dala podršku Ukrajini, pod napadom je bila nekolicina stranica talijnaskih tvrtki i institucija.

Grupa je izvela DDOS napade na web stranice nekoliko nizozemskih luka u prvom tromjesečju 2023. Napadi su bili odgovor na nizozemski plan da za Ukrajinu kupe švicarske tenkove. U studenom iste godine napali su ponovno stranice nizizemskih organizacija i tvrtki, među njima i Translink, tvrtku koja se bavi javnim prijevozom.