gašenje požara

Tomašević otkrio cijenu plina koju će GPZO ponuditi građanima

02.09.2024 u 13:07

Bionic
Reading

Tomislav Tomašević, zagrebački gradonačelnik, predstavio je cijenu plina koju Gradska plinara Zagreb - Opskrba (GPZO) planira ponuditi građanima Zagreba, Zaprešića i Velike Gorice. Ona će po megavatu biti niža za 10 centi od one koju nudi Međimurje-plin

Tko prihvati ponudu, to znači da od 1. listopada više neće biti kupac u javnoj usluzi, nego u tržišnoj, dok se javna usluga opskrbe na zagrebačkom području od početka listopada ove godine sve do kraja rujna 2027. može ugovoriti samo s Međimurje plinom.

'Cijena plina na području Grada Zagreba pod odluci HERA-e je 52,20 eura, a u to ulaze nabava plina po cijeni od 37,50 MWh, marža, trošak distribucije. Na sve to ide fiksna naknada od 1,73 eura i PDV u iznosu od 5 posto. U odnosu na tu cijenu GPZO će ponuditi cijenu od 52,10 eura po MWh, odnosno 10 centi jeftinije. Na tu cijenu trebale bi ići i subvencije Vlade, a koje bi trebale biti poznate do kraja tjedna. Subvencije su do sada vrijedile i za kupce u javnoj i tržišnoj opskrbi i očekuje se da će tako biti i ubuduće', kazao je Tomašević.

Dodao je da će građani dobiti pismo i ponude GPZO-a na kućne adrese te da ponuda vrijedi do 23. rujna jer sve mora biti završeno do 1. listopada, kada svi automatski prelaze na Međimurje plin. Istaknuo je da će ponude dobiti svi osim onih koji imaju velike dugove i onih koji nemaju nikakvu potrošnju jer se tu radi o praznim stanovima.

Pojašnjavajući odluku o cijeni nižoj za 10 centi u odnosu na Međimurje plin, rekao je da se spustila cijena plina na međunarodnom tržištu te je GPZO kupio određenu količinu, zbog čega može ponuditi povoljniju cijenu. GPZO, naveo je Tomašević, zadržao je visinu marže ponuđenu u svibnju na natječaju HERA-e.

'Ova cijena vrijedi od 1. listopada za cijelu godinu i GPZO tu cijenu ne smije mijenjati godinu dana', istaknuo je gradonačelnik te ponovio da se Gradska plinara obvezuje da će isporučivati plin cijele godine te da ne smije prekinuti opskrbu.

Što se događalo od svibnja do rujna

Podsjetimo, u svibnju je GPZO drugi put u mjesec dana ponudio višu maržu za opskrbu 290.000 kućanstava plinom od konkurentskog Međimurje plina i na taj način izgubio posao.

Marža je bila ograničena na 10,5 eura za MWh. GPZO je ponudio 10,2 eura, a Međimurje plin 9,5 eura za MWh.

Na prvom natječaju GPZO je za područje Zagreba ponudio cijenu od 10,9 eura za MWh, a Međimurje plin 10,8 eura za MWh. HERA je taj natječaj poništila.

Nakon toga, u lipnju, GPZO je podnio tužbu Upravnom sudu u Zagrebu protiv odluke HERA-e jer su smatrali da je natječaj za razdoblje od 1. listopada 2024. do 30. rujna 2027. godine, kojim je posao javne opskrbe plinom u Zagrebu dobilo Međimurje plin, proveden nezakonito. Pravorijek sud u tom slučaju još nije donio, a tijekom kolovoza na adrese potrošača stigli su leci u kojima ih se poziva da i dalje ostanu kupci GPZO-a na području Grada Zagreba, Zaprešića i Velike Gorice te odaberu tržišni model opskrbe plinom.

Prošloga tjedna HERA je objavila Odluku o iznosu tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom za razdoblje od 1. listopada do 31. prosinca 2024. te za razdoblje od 1. siječnja do 30. rujna 2025., kao i tablice s iznosima tarifa za svako od 30-ak distribucijskih područja.

Prema neslužbenim izračunima, cijena plina porasla bi od 20 do 30 posto i to ako ne bi bilo Vladinih mjera. Vlada je pak najavila da cijene neće rasti 20 posto i da tako velikih povećanja neće biti. Kako će mjere izgledati, iz Vlade su najavili da bi moglo biti poznato ovoga ili idućega tjedna.