NEZADOVOLJNA

Tomašić uputila oštro pismo Hahnu zbog relativiziranje hrvatske povijesti i Domovinskog rata

08.03.2017 u 11:39

Bionic
Reading

Europarlamentarna zastupnica Ruža Tomašić u srijedu je povjereniku za proširenje Johannesu Hahnu poslala pitanje za pisani odgovor nastavno na njegov odgovor u ime Europske komisije kojim nije bila zadovoljna

 'U navedenom odgovoru Europska komisija ne samo da nije ogradila od knjiga kao što su 'Ratovi, integracije i podjele' (koja relativizira zločine iz vremena Domovinskog rata) i inicijative kao što je REKOM (koji, između ostaloga, na službenim stranicama propagira ideju o zajedništvu kroz umjetnu tvorevinu hrvatsko-srpskog jezika, oduzimajući Hrvatima pravo na vlastiti nacionalni jezik), nego takve inicijative i dalje svesrdno podupire moralno i financijski', poručuje nezadovoljna Ruža Tomašić.

Hrvatska eurozastupnica povjerenika Hahna ponovno je upitala smatra li Komisija, u svjetlu vrlo osjetljivih pretpristupnih pregovora sa Srbijom, da je njezin ispravan put učinkovitije privesti kraju ako se putem navedenih inicijativa hrvatskim žrtvama oduzme pravo na istinu, pravdu i dostojan počinak te ako se relativizira zadnji pokušaj stvaranja velike Srbije.

Također, Tomašić je upitala Hahna i budući da se u europskoj povijesti ispravno i pravedno validiraju činjenice iz ratova koji su se u dvadesetom stoljeću dogodili na europskome tlu, misli li Komisija da se relativiziranje hrvatskih žrtava može i treba moralno i pravno odvojiti od relativiziranja žrtava u Drugom svjetskom ratu i ostalim ratovima u Europi.

 

Tomašić je s medijima podijelila i odgovor gospodina Hahna na svoje prethodno pitanje.

U tom odgovoru Hahn navodi da je jedna od ključnih lekcija naučenih iz povijesti Europske unije ta da je put pomirenja međusobno razumijevanje i obrazovanje.

'S obzirom na nastavu povijesti na zapadnom Balkanu, Komisija podržava pristup kojim se za razumijevanje povijesti regije potiču kritičko razmišljanje i empatija. Takav se pristup mora temeljiti na činjenicama, znanstvenim spoznajama i vrijednostima koje se nalaze u samoj srži Europske unije', piše Hahn u odgovoru Ruži Tomašić.

Hahn navodi da je Europska komisija u tu svrhu financirala niz aktivnosti. 'Na primjer, uz projekt knjiga iz povijesti, Komisija je podržavala aktivnosti informiranja koje provodi Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, koje uključuju posjete školama kako bi se objasnile aktivnosti i rezultati rada Suda te inicijativu REKOM (Regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenima u bivšoj Jugoslaviji od 1. siječnja 1991. do 31. prosinca 2001.) kojom se nastoje iznijeti u javnost priče žrtava, bez obzira na njihovo državljanstvo ili etničku pripadnost, radi boljeg informiranja građana u regiji', naveo je Hahn.