n/a

Torta od datulja, čokolade i kave

09.03.2010 u 06:00

Bionic
Reading

Datulje su veoma bogate različitim vitaminima i mineralima, među kojima se ističu vitamini B1, B5 i folna kiselina te kalcij, magnezij, pa čak i željezo. Izvrsne su same ili u kolaču

SASTOJCI:

150 g maslaca
¾ šalice kakaa u prahu
250 ml kipuće vode
1 i pol žlice instant kave
1 štapić vanilije
1 žličica sode bikarbone
200 g datulja, odkoštenih i nasjeckanih
250 g brašna pira
2 žličice praška za pecivo
malo soli
200 g smeđeg muscovado šećera
2 jaja

PRIPREMA:

Zagrijte pećnicu na 180°C.
Namastite kalup za tortu i pospite ga kakaom u prahu.
Pomiješajte kipuću vodu, kavu, sjemenke iz štapića vanilije i sodu. Dodajte datulje, malo ih zgnječite vilicom i ostavite da se sve ohladi na sobnoj temperaturi.
Pomiješajte u drugoj posudi brašno pira, kakao prah, prašak za pecivo i sol. Istucite mikserom maslac i smeđi šećer dok maslac nije pjenast. Dodajte jaja, jedno po jedno, miksajući. Umiješajte i smjesu s datuljama i na kraju smjesu s brašnom.
Pretresite smjesu u kalup i pecite oko 50 minuta ili do trenutka kad drveni štapić kojim probodete tortu u sredini ne izađe čist.
Poslužite s tučenim slatkim vrhnjem.