n/a

Tortice od quinoe s rajčicom i mozzarelom

30.06.2010 u 06:00

Bionic
Reading

Quinoa se još naziva i majkom žitarica jer je jedna od najstarijih na svijetu, još prije pet do osam tisuća godina narod Inka uzgajao ju je na proplancima Južne Amerike. Osim što je bogata proteinom, ova drevna namirnica osvojit će vas na prvi okus – probajte ako još niste

SASTOJCI:

Za tortice
350 ml vode
1 šalica quinoe
1 jaje, razmućeno
4-5 žlica maslinovog ulja

Salsa:
1 manja glavica ljubičastog luka
malo limunovog soka
1/2 žličice suhog origana
3 žlice maslinovog ulja
200 g cherry rajčica, očišćenih od sjemenki i nasjeckanih
2 pečene paprike, oguljene i nasjeckane
nasjeckani svježi peršin
200 g mini mozzarella, narezanih na ploške

PRIPREMA:

Zakuhajte vodu i posolite. U međuvremenu, isperite dobro quinou i ocijedite.
Kuhajte quinou, poklopljenu, dok ne upije svu vodu, oko 20-30 minuta.
Maknite s vatre i ostavite da se ohladi, zatim umiješajte jaje.
Oblikujte od te smjese tortice debljine oko 2 cm, širine 12 cm.
Stavite u hladnjak na 15 minuta i za to vrijeme napravite umak.
Narežite luk na tanke ploške, prelijte limunovim sokom i malo posolite. Pomiješajte luk s rajčicama, paprikom, origanom, peršinom, mozzarellom. Začinite solju, paprom i maslinovim uljem.
Zagrijte ulje u tavi i pecite tortice, okrećući ih, dok nisu zlatne boje, oko 8-10 minuta. Ocijedite na kuhinjskom ručniku.
Poslužite tortice sa salsom od rajčica i mozzarelle.