službeno sutra

Tportalu potvrđeno: Dragan Primorac kandidat HDZ-a za predsjednika

30.07.2024 u 13:18

Bionic
Reading

Kandidat HDZ-a na predstojećim predsjedničkim izborima bit će znanstvenik i bivši ministar Dragan Primorac, potvrđeno je tportalu iz više izvora unutar vladajuće stranke

Predsjednik stranke Andrej Plenković izjavio je danas da će formalna odluka o kandidatu biti donesena sutra, nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a. Primorca nije izrijekom spominjao, ali ga je opisao:

'Riječ je o kandidatu koji će biti kandidat poštivanja Ustava i vladavine prava, koji će surađivati s drugim institucijama u Hrvatskoj. Isto tako, riječ je o kandidatu koji će čvrsto usidriti Hrvatsku u krug zapadnih zemalja, u Europsku uniju, u Sjevernoatlantski savez i koji će s Vladom voditi takvu politiku na međunarodnom planu koja će nas držati tamo gdje pripadamo', izjavio je Plenković.

  • +5
Dragan Primorac Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Demantirao je da se o kandidaturi razgovaralo s bivšim nogometašem Zvonimirom Bobanom, o čemu je pisao tjednik Nacional u svom najnovijem izdanju.

Primorac je znanstvenik i bivši ministar u vladi HDZ-ovog Ive Sanadera, a povukao se istog dana kada je to učinio tadašnji premijer.

>>> Sve izgledniji predsjednički kandidat HDZ-a: Što znamo o Draganu Primorcu

Ranije se već kandidirao na predsjedničkim izborima 2009. godine, na kojima je osvojio 117 tisuća glasova (5,93) posto. Zbog kandidature nasuprot tadašnjem službenom stranačkom kandidatu Andriji Hebrangu, koji nije uspio ući u drugi krug, izbačen je iz HDZ-a odlukom tadašnje predsjednice Jadranke Kosor.

Anušić i Butković

'Posljednjih tjedana Ivan Anušić ustrajno je odbijao i pomisao da se kandidira za predsjednika, a Oleg Butković to je činio nešto manje žustro - jer na njemu vidjelo da bi mu laskala mogućnost da bude kandidiran i izabran - dok je Dragan Primorac pokazao silnu želju ući u utrku. Njegovi istupi, uostalom, već mjesecima i godinama izgledaju kao da se već nalazi u predizbornoj kampanji', rekao je jedan od sugovornika tportala iz HDZ-a.

U anketi koju je ova stranka provodila i čiji su rezultati dospjeli u javnost našli su se Anušić, Butković i Primorac, potom eurozastupnik Davor Ivo Stier, nezavisni Miro Gavran te, navodno, bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Najveću podršku po neslužbenim informacijama dobili su Anušić i Primorac.

U HDZ-u očekuju da njihovog kandidata podrže koalicijski partneri, a prije svega Domovinski pokret, kako mu se ne bi dogodilo raspršivanje glasova i 'efekt Miroslava Škore'.