N/A

Tuna na žaru s umakom od šafrana

16.11.2009 u 18:38

Bionic
Reading

Tuna je donedavno kod nas smatrana industrijskom, gotovo trećerazrednom ribom, uglavnom pakiranom u konzerve. Danas se ova riba bogata vitaminima, mineralima i visokokvalitetnim proteinima znatno više cijeni i u hrvatskoj kuhinji. Kada se okupa u umaku od šafrana, dobar zalogaj je zajamčen

SASTOJCI:

500 g fileta svježeg fileta tune (u komadu)
rikula ili mlada salata za serviranje
maslinovo ulje
vlasac

Za umak:
60 ml vinskog octa od bijelog vina
200 ml bijelog vina
1/2 žličice šafrana
1/2 sitno nasjeckanog ljubičastog luka
2 žlice dijon senfa
1 žlica smeđeg šećera
100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
sol

PRIPREMA:

Narežite tunu na odreske debele oko 2 cm. Posolite i pokapajte maslinovim uljem.

Za umak:
Stavite šafran, ocat, vino i luk u manjem lončiću i kuhajte dok gotovo sva tekućina ne ispari. Stavite tu smjesu sa senfom i šećerom u kuhinjski robot te miksajte, dodajući vrlo polako i postupno maslinovo ulje, kao za majonezu. Miksajte sve dok ne dobijete glatku emulziju. Posolite.

Zagrijte grill tavu i pecite odreske tune minutu-dvije sa svake strane, ovisno kako je želite pečenu. Narežite na ploške, servirajte na rikuli i pokapajte umakom. Posipajte sve nasjeckanim vlascem.