U Americi već ima smokava, a bit će ih i u domovini - uskoro ;)

U Americi već ima smokava, a bit će ih i u domovini - uskoro ;)

29.06.2011 u 08:33

Bionic
Reading

U Americi već ima smokava, a bit će ih i u domovini - uskoro ;)

Smokve a la Jelena

Grillane smokve s mozzarellom i ružmarinom

za 4 do 6 osoba

1 manja košarica svježih crnih ili zelenih smokava
3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 pakiranje Mozarelle u kuglicama
manji stručak svježeg timijana (usitnjenog)
2 manje grančice svježega ružmarina (usitnjenog)
1 žlica octa aceto balsamico
prstohvat krupne soli i svježe mljevenoga papra

Na zagrijanu tavu smjestite na polovine izrezane smokve, poškropite ih maslinovim uljem, soli i paprom. Grilajte ih 3 do 4 minute i potom smjestite u posebnu posudu da se hlade zajedno sa sokom koji su ispustile.

Kuglice mozzarelle prepolovite, smjestite u posebnu zdjelu u koju ćete umiješati timijan, ružmarin, maslinovo ulje i aceto balsamico. Pomiješajte sastojke i dodajte ohlađene smokve zajedno s njihovim sokom. Sve zajedno promiješajte i poslužite kao salatu ili prilog uz grillanu piletinu, janjetinu ili biftek.


Super jelo za ljetne večeri na terasi uz čašu laganijeg crnog vina; npr. jednog dobrog Cabernet Sauvignona

Baguete s pršutom i svježim smokvama za dvoje

½ bagueta
4 tanko narezane kriške pršuta
šaka svježih smokava
1 mali maslac
3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
pola grančice svježeg, nasjeckanog ružmarina
prstohvat svježe mljevenog papra

Kruh prerežite na polovice, smjestite u vatrostalnu posudu, prelijte maslinovim uljem, pospite ružmarinom. Smjestite ga u pećnicu na 150 i pričekajte da postane hruskav. Izvadite ga iz pećnice, namažite maslacem, prekrijte kriškama pršuta i na četvrtine narezanim smokvama. Sve zajedno začinite svježe mljevenim paprom i poslužite.


Idealno jelo za jednog šesnog American boy-a; malo domaćih smokava i pršuta i zaboravit će Ameriku ;)

Meringue (beze) torta sa smokvama i malinama

za dvije osobe

2 bjelanjka
½ žlice octa
½ šalice šećera
1 tučeno slatko vrhnje
šaka smokava, malina ili kupina

Miksajte bjelanjke, ocat i šećer oko 5 minuta dok ne dobijete glatku, gustu, sjajnu smjesu. Zabrašnite papir za pečenje i u manji modul za tortu ulijte smjesu.
Ako nemate modul za tortu u posudi za pečenje od smjese napravite krug visok 20-ak cm. Pecite na 150 C oko 60 minuta dok smjesa ne postane hruskava i žućkasta. Isključite pećnicu i ostavite smjesu da se suši dok se pećnica ne ohadi. Kad je sve ohlađeno, izmiksajte šlag, u koji možete umiješati maline ili kupine pa će dobiti boju, premažite njime tortu i posipajte narezanim svježim smokvama, malinama ili kupinama. Sve zajedno možete zasjajiti s malo meda.
Ovo je izrazito jednostavan, a ukusan desert koji vam može poslužiti kao iznenađenje za prijatelje ili mala dječja torta.


Meringue oliti beze nije jednostavno napraviti, ali kad jednom uđete u rutinu, svako ćete ljeto spremati ovakve osvježavajuće, voćne delicije



Recepti i fotografije objavljeni su u magazinu Sensa sretna hrana