građani očajni

U četiri beogradska naselja otkriven je arsen u vodi: 'Važni smo im samo kao glasačko meso'

13.09.2024 u 11:27

Bionic
Reading

U četiri beogradska naselja otkriven je arsen u vodi. Koncentracije arsena u vodi za piće i dalje su iznad dozvoljenih granica u naseljima Besni Fok, Vrbovski, Preliv i Široka greda, gdje živi oko 2000 stanovnika.

Stanovnici i dalje prate cisterne koje kruže ovim naseljima, dok oni koji mogu priuštiti, kupuju flaširanu vodu, javlja N1. U protekla četiri meseca, uključujući najtoplije ljeto zabeleženo u Srbiji, jedina promjena su dva nova bunara u naselju Vrbovski. Međutim, posljednje analize Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd pokazale su da je i u toj vodi koncentracija arsena povećana.

“Poslednje što smo čuli je da su izbušene dvije bušotine. Ali i dalje nemamo pitku vodu. Sve je isto kao u lipnju, srpnju i kolovozu. Po najvećim vrućinama ljudi su trčali za cisternom koja je bila stacionirana u Besnom Foku samo nekoliko sati. Kad nije tu, kruži po ostalim naseljima. Ovo je posebno teško za starije osobe koje nemaju novca da svakodnevno kupuju flaširanu vodu”, izjavio je jedan stanovnik Besnog Foka za “Danas”.

On je istakao da se situacija sa arsenom u vodi nije promenila već četiri meseca, u periodu kada su potrebe za vodom dramatično povećane zbog ekstremnih temperatura koje su dostizale gotovo 40 stupnjeva

“Neću podsjećati da je pravo na čistu pitku vodu osnovno ljudsko pravo, ali znam da smo mi njima važni samo kao glasačko meso. Niko se ne pita jesmo li žedni ili gladni, jer vodu koristimo i za kuhanje, tuširanje, kupanje. Puno je djece… U ta četiri naselja živi oko 2000 ljudi. Nema se što reći. Stvar je jasna”, dodao je.

Stanje na terenu – nepromijenjeno

Njegove riječi potvrđuje i situacija na terenu. U srpnju je list “Danas” izvijestio da na sjdnici SO Palilula, općine na čijem se teritoriju nalaze ova naselja, nije dozvoljeno da se na dnevni red stavi točka o arsenu u vodi za piće, uprkos zahtjevima pojedinih vijećnika.

Jelena Šikuljak, članica Ekološkog ustanka u GO Palilula, izjavila je da od srpnja do danas nije bilo nikakvih promjena: “Sjednica još nije održana, iako je nakon konstitutivne sjednice u srpnju rečeno da se sljedeća očekuje u rujnu."

Voda je ispravna, ali nije puštena

“U srpnju smo pokušali da na dnevni red stavimo točku o trenutnoj situaciji sa vodom i predložili smo formiranje radne grupe za rješavanje ovog problema u naseljima Besni Fok, Vrbovski, Preliv i Široka greda, ali to nije na vrijme odobreno”, kaže Šikuljak.

Ona dodaje da građani ovih naselja na društvenim mrežama dijele informacije, i da je tpčno da pitke vode i dalje nema, dok cisterna i dalje kruži naseljima. Izbušene su i dvije nove bušotine.

“Prva mjerenja pokazala su visoku koncentraciju arsena, osam do dvanaest puta veću od dozvoljene. Postavljeni su neki filteri, a nove analize su pokazale bolje rezultate. I pored toga, voda još uvijek nije puštena građanima”, kaže Šikuljak.

Agroindustrijska korporacija Beograd (AIK), koja je odgovorna za distribuciju vode u ova četiri naselja, obavijestila je građane putem svoje internet stranice da će im naplaćivati vodu kao tehničku.