kbc osijek

U Hrvatskoj po prvi put zahvat kojim se liječe najteži problemi s disanjem kod djece

05.07.2024 u 11:53

Bionic
Reading

U Klinici za pedijatriju osječkog Kliničkog bolničkog centra (KBC), tim za interventnu pedijatrijsku pulmologiju postavio je prvi endobronhijalni stent kod djece, što je prvi takav zahvat učinjen u Hrvatskoj, izvijestilo je u petak Ravnateljstvo te ustanove

Stručni tim pod vodstvom pedijatra Mateja Šapine i anesteziologa Hrvoja Vinkovića je, kod djeteta s teškom stenozom (suženjem) bronha lijevog plućnog krila i pratećim kroničnim pleuralnim izljevom s posljedičnim kolapsom lijevog plućnog krila, postavio endobronhijalni stent u svrhu osiguravanja stabilnosti dišnog puta, priopćili su iz KBC-a.

Napominju kako je prilikom istog postupka učinjena i prva medicinska torakoskopija, s ciljem ekspanzije plućnog krila te da je tim metodama osigurana ventilacija i izmjena plinova plućnog krila, koje je zbog neprohodnosti i kolapsa bilo isključeno iz funkcije.

Riječ je o prvom takvom učinjenom zahvatu u Hrvatskoj kojim je moguće liječiti najteže pedijatrijske pacijente s kompleksnim i neprohodnim dišnim putevima, ističu u osječkom KBC-u.

Pojašnjavaju kako su trahealne i bronhalne stenoze suženja dišnih puteva, pri čemu su trahealne stenoze potencijalno životno ugrožavajuće zbog onemogućavanja dotoka kisika u pluća, dok je kod bronhalnih stenoza onemogućen dotok u jedno ili oba plućna krila.

Postavljanje endobronhijalnog stenta omogućuje oslobađanje dišnih puteva kod odabranih pacijenata, kod kojih takav terapijski pristup može biti dio aktivnog ili palijativnog liječenja, s posljedičnim izlječenjem ili poboljšanjem kvalitete života.

Tim zahvatom KBC Osijek svrstava se u skupinu jedne od rijetkih specijaliziranih ustanova u svijetu u kojima se provode najsloženiji endoskopski interventno pulmološki zahvati u dječjoj dobi, ističu u toj zdravstvenoj ustanovi.