pojavili se štakori

U Ivanić-Gradu plutaju fekalije, stanovnici očajni zbog smrada

08.08.2024 u 19:04

Bionic
Reading

Iako su prije gotovo četiri mjeseca započeli radovi na rijeci Lonji kod Ivanić Grada, već se više od mjesec dana ništa ne pomiče s mrtve točke. Stanovnici Ivanića bijesni su i zabrinuti za zdravlje jer je došlo i do puknuća kanalizacijskih cijevi pa se kanalizacija počela slijevati u rijeku. Uz užasan smrad, blizu kuća povremeno se pojavljuju i štakori

Na samo dvadesetak metara od prvih kuća u središtu Ivanić-Grada istječe sadržaj kanalizacijskih cijevi.

Nesnosan miris i fekalije koje plutaju zabrinjavaju stanovnike.

'Noćas sam se u 4 sata probudila, nisam mogla spavati jer i kad zatvoriš prozor smrdi u kući, otvoriš - nema svježeg zraka. Bojim se posljedica na moje psihičko zdravlje jer ne spavam dovoljno, posljedica na moje dišno zdravlje jer ne dišem već tri mjeseca kako treba, a kažu da će biti tako još dva. Bojim se i odrona zemlje i da mi kuća ne strada', kaže Antonija Horvatek, stanovnica Ivanić-Grada, za HRT.

Jače kiše stvaraju dodatni problem

Jače kiše stvaraju dodatni problem. Pojavljuju se klizišta. Uz nedavni pomor riba, susjedstvo su preplavili i štakori.

'Živimo u smradu na razdiobi podjele boleština i svi stanari su zainteresirani da se riješi i to da jednom priča bude gotova. Nažalost, Grad Ivanić štiti svoje interese i kaže da nema ništa s tim, a iz ove oznake je vidljivo tko je izvođač, a tko naručitelj', govori Gordan Franković, stanovnik Ivanić Grada.

Problemi su se pojavili tijekom izvođenja radova na rijeci Lonji. Projektant nije imao informacija o tome da je u pokosu vodotoka Lonja smješten veći kolektor otpadnih voda, stoga je on puknuo i zemlja se urušila.

Građevinsku dozvolu ishodio je Ivanić Grad, koji je investitorske ovlasti naknadno prenio na Hrvatske vode.

'Projekt će se realizirati i to ćemo riješiti'

'Kod nas je naplavno tlo te je tu došlo zbog podzemnih voda i urušavanja, ja tu ne bih tražio krivce, mi gledamo prema naprijed. Projekt će se realizirati i to ćemo riješiti', ističe Dražen Hlad, pročelnik za gospodarstvo, komunalno gospodarstvo i urbanizam.

O nastavku radova oglasio se i investitor. 'Izvršit će se CCTV snimanje kolektora kako bi se precizno utvrdilo njegovo stvarno stanje. Na temelju prikupljenih informacija projektant će u roku od 5 radnih dana izraditi novi prijedlog sanacije', izvijestili su iz Hrvatskih voda.

Iz Hrvatskih voda poručuju da su zbog nastale situacije pojačane mjere praćenja vode i okoliša.

Stanovnici koji se već mjesecima muče sa smradom, žele samo jedno - što prije udisati čisti zrak.