ZLOGLASNA SKUPINA RAF

U Njemačkoj raste opasnost od ekstremno lijevih terorista

28.05.2011 u 09:00

Bionic
Reading

Nakon nekoliko opasnih događaja, njemačka policija upozorava da u Berlinu, ali i diljem Njemačke, raste opasnost od ekstremno lijevih terorista, koji su ovaj tjedan izazvali požar zbog kojeg je željeznički promet iz glavnog grada bio cijeli dan u kaosu

Zloglasna njemačka teroristička skupina RAF započela je svoj put prema oružanoj borbi za svrgavanje kapitalizma jednim malim požarom. RAF-ovci su, naime, početkom travnja 1968. postavili požare u dvije frankfurtske robne kuće s ciljem protesta protiv rata u Vijetnamu. Iako su brzo uhvaćeni, a i činilo se da je riječ o studentskom pretjerivanju koje je izmaklo kontroli, ta dva požara zapravo su bila najava vladavine ekstremno lijevog terora s kojim se Njemačka suočavala tijekom sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Na ovu priču podsjetili su i sindikati njemačke policije (GdP) ovog tjedna, u kontekstu podmetnutog požara koji je prilično jako zakomplicirao željeznički promet u glavnom gradu Njemačke. 'Berlin se suočava s eskalacijom ekstremno lijevog terorizma', upozoravaju iz sindikata policije te dodaju: 'Naše obavještajne službe upozoravaju da u Berlinu živi najveći broj ljevičarskih ekstremista te da ta scena postaje sve agresivnija. To moramo ozbiljno shvatiti.'

Ministarstvo unutarnjih poslova procjenjuje da u Njemačkoj postoji oko trideset tisuća ekstremnih ljevičara, većinom članova ili podržavatelja revolucionarnih marksističkih organizacija ili marginalnih stranaka, a da je čak 6.600 od njih 'potencijalno nasilno'. Većina tih 'potencijalno nasilnih' živi pak u Berlinu.

Incident koji je izazvao zabrinutost njemačke policije dogodio se u ponedjeljak. Zapaljen je ključni kabel na željezničkoj postaji Ostkreuz u istočnom Berlinu, a neimenovana skupina je za tu akciju preuzela odgovornost u online izjavi. Kao razloge za napad naveli su protivljenje nuklearnoj energiji te militarizam i rasizam njemačke države. 'Nakon svih nuklearni katastrofa, nemamo više strpljenja. Nema se više o čemu pregovarati kada je riječ o hitnom napuštanju korištenja nuklearne energije u Njemačkoj', zaključili su ljevičarski ekstremi u svojoj izjavi, koju policija smatra autentičnom. Postaja Ostkreuz izabrana je za metu napada jer Njemačke željeznice (Deutsche Bahn) dozvoljavaju na svojim šinama transport nuklearnog otpada, objasnili su ekstremni ljevičari u izjavi.

Zbog postavljenog požara u ponedjeljak, željeznički promet iz Berlina bio je vrlo otežan. Cijeli dan nisu vozili vlakovi prema gradskim predgrađima, a došlo je i do kašnjenja vlakova koji su prometovali na međugradskim linijama. Spomenuti incident zapravo je dio jednog niza, koji je započeo u studenom prošle godine, kada je također zapaljen važan kabel na jednoj željezničkoj postaji. Prošli mjesec je pak jedna policijska stanica u Berlinu napadnuta vatrenom bombom.

Njemačko Ministarstvo unutarnjih poslova predstavilo je statistike borbe protiv kriminala za 2010. godinu, u kojima se vidi da se broj politički motiviranih zločina smanjio u protekloj godini za 13,4 posto, ali da se istovremeno povećao broj kriminalnih aktivnosti ekstremne ljevice, prešišavši čak i ekstremno desni terorizam. Policija najviše problema ima s anarhistima, koji su poznati po napadima na organe reda, kao i na paljenje luksuznih auta, naročito u Berlinu i Hamburgu.