GRABAR-KITAROVIĆ:

'U stvaranju države puno nam je pomogao papa Ivan Pavao II.'

15.01.2017 u 20:36

Bionic
Reading

U Dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu održava se svečani koncert pod nazivom 'Moja domovina'. Koncert je središnja proslava obilježavanja 25. godišnjice međunarodnog priznanja Hrvatske, a došli su predsjednici Vlade i Sabora te predsjednica države, svi ministri iz Vlade, potpredsjednici Sabora, predsjednik Ustavnog suda, pojedini bivši članovi Vlade nacionalnog jedinstva, crkveni vjerodostojnici i predstavnici braniteljskih udruga

Obraćajući se nazočnima, premijer Andrej Plenković poručio je kako je, propremajući se za koncet, čitao dio arhive prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i njegovu korespondenciju s akterima međunarodne zajednice.

'Njegova ljubav i elan te velika državnička vještina hrvatske diplomacije doveli su do renesanse hrvatske države', poručio je Plenković.

Posebno se zahvalio braniteljima čija je žrtva utkana u to postignuće. 'Danas mislim da kao društvo moramo težiti istini o našoj prošlosti, moramo dijalogom rješavati probleme svakodnevice i graditi konsenzus o razvojnim gospodarskim smjernicama hrvatske budućnosti', poručio je Plenković.

Uzvanike je pozdravila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, također napomenuvši kako bez Tuđmana, branitelja i brojnih diplomata Hrvatske ne bi bilo.

'U tome nam je pomogao, kako bih ga ja nazvala, i veliki hrvatski diplomat Sveti Otac Ivan Pavao II. Ne zaboravimo da je Sveta Stolica priznala Hrvatsku dva dana prije većine drugih država', rekla je uz usklik: 'Vjerujem u te, zemljo moja Hrvatska.' 

460174,460170,460166,460163