pojačanje u zraku

Ukrajina dobiva legendarni Mirage 2000, evo o kakvom je avionu riječ

07.06.2024 u 12:55

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je u četvrtak da će njegova država isporučiti Ukrajini svoje borbene avione Mirage 2000-5F, kao i da će za njihovo korištenje obučiti ukrajinske pilote u Francuskoj. Tportal donosi više o toj inačici legendarnog Miragea 2000, smatranog jednim od najnaprednijih aviona četvrte generacije, i tko bi se još mogao uključiti u posao

Nakon više od godinu dana špekuliranja o tome da će Francuska isporučiti svoje avione Mirage 2000 Ukrajini, paralelno s koalicijom više zapadnoeuropskih država i SAD-a za isporuku aviona F-16 i obuku ukrajinskih pilota, Macron je u četvrtak napokon i službeno potvrdio da se kreće u posao s Mirageima. Nije otkrio koliko će ih točno isporučiti, a smatra se da Francuska trenutno ima oko 30 ovih lovaca u sastavu zračnih snaga te ih koristi u zaštiti svog prostora, kao i za air policing misije na Baltiku kojima se čuva zračni prostor NATO-a.

Macron je najavio da će obuka ukrajinskih pilota u Francuskoj početi ovo ljeto, a da bi trebala biti završena do kraja godine jer obično traje pet-šest mjeseci. S obzirom na to da se procjenjuje da potpuna obuka ipak traje oko godinu dana, primjerice ona hrvatskih pilota na Rafaleima trajala je 15 mjeseci, može se pretpostaviti da su piloti o kojima Macron govori već prošli dio obuke. Jedna od mogućnosti je da se u Francusku, nakon što u Ukrajinu ovog ljeta počnu stizati F-16, pošalju iskusni piloti koji već lete na ukrajinskim borbenim avionima i koji bi možda mogli u šest mjeseci svladati obuku za Mirage ili da se neki od desetak pilota koji se već neko vrijeme u Francuskoj obučavaju na trenažnim avionima Alpha Jet, s namjerom da postanu piloti F-16, prebace na obuku na Mirageima. Obuka na trenažnim avionima poput Alpha Jeta standardni je dio obuke prije prelaska na francuske borbene mlažnjake poput Miragea ili Rafalea.

  • +3
Francuski Mirage 2000-5F Izvor: EPA / Autor: VALDA KALNINA

Macronova izjava nastavak je njegove politike jačanja pomoći Ukrajini, a najavio je i da avioni koje će Francuska isporučiti Ukrajini neće biti zadnji, već da je u procesu izgradnja koalicije s drugim partnerima. Već se prije špekuliralo da bi se ovoj francuskoj inicijativi mogli pridružiti Grčka i Tajvan, no to još nije službeno potvrđeno, iako je Grčka ranije ove godine najavila mogućnost prodaje svojih aviona Mirage 2000-5.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Tech Defense

A o kakvim je avionima riječ i za što bi ih Ukrajinci mogli koristiti? Mirage 2000-5F avion je četvrte generacije i novija inačica legendarnog Miragea 2000 francuske tvrtke Dassault. Osnovni model uveden je u uporabu 1982., tijekom godina je doživio nekoliko modernizacija, dok je verzija 5F u uporabi od 2000. Riječ je zapravo o 'avionu protuzračne obrane' koji nije primarno namijenjen gađanju ciljeva na zemlji, iako ima i tu sposobnost, a smatra se da će mu glavna uloga u Ukrajini biti sprečavanje ruskih napada na gradove i infrastrukturu rušenjem ruskih zrakoplova na većim daljinama ili presretanjem njihovih projektila. Ukupno je proizvedeno oko 600 aviona Mirage 2000 u raznim inačicama, od čega je polovica izvezena u osam država, uključujući Grčku, Tajvan i Ujedinjene Arapske Emirate.

Karakteristike i naoružanje aviona Mirage 2000

  • posada: 1
  • raspon krila: 9,13 m
  • površina krila: 41 m²
  • visina: 5,20 m
  • najveća brzina: 2333 km/h (2,2 maha)
  • dolet: 1555 km
  • najveća visina leta: 17.060 m
  • motor: 1× SNECMA M53-P2 turbofen motor s naknadnim sagorijevanjem
  • Top: 2× 30 mm DEFA 554 revolverski top, 125 metaka po topu
  • Nosač oružja: ukupno 9 nosača na koje se mogu montirati rakete, bombe i sl. (4 nosača na krilima i 5 ispod trupa) - maksimalna nosivost je 6300 kg
  • rakete: Matra 68 mm 
  • 2× Matra R550 Magic-II i 2× Matra Super 530D
  • MBDA MICA IR/RF
  • 2× AM39 Exocet
  • 2× AS-30L laserski navođeni projektili
  • 1× ASMP taktički nuklearni projektil
  • 9× Mk.82

izvor: Wikipedia

Mirage 2000-5F je modernizirana inačica tog višenamjenskog lovca s poboljšanim radarom, a kompatibilna je s raketama zrak-zrak MICA, kao i krstarećim raketama SCALP-EG, koje je Francuska već isporučila Ukrajini kako bi se mogla braniti od ruske invazije. Prednost korištenja Miragea je ta da vjerojatno neće biti potrebe prilagođavati hangare i drugu postojeću infrastrukturu, a njihova integracija u oružane snage Ukrajine također ne bi trebala biti neki veći problem, pogotovo kad se uzme u obzir to da su Ukrajinci postali majstori u integriranju zapadne tehnologije s istočnom, kao i prilagođavanju zapadnog naoružanja vlastitim doktrinama ratovanja i sustavu zapovijedanja. Također se ne očekuju problemi oko opskrbe rezervnim dijelovima i alatima za održavanje, s obzirom na odlučnost Francuske da Ukrajina dobije njene avione.

Francuski avioni Mirage 2000-5F opremljeni su radarskim sustavom RDY koji može detektirati 24 cilja, a istodobno pratiti njih osam. Avioni će vjerojatno biti isporučeni s projektilima zrak-zrak MICA, a istim projektilima koji se koriste za gađanje ciljeva izvan vizualnog dometa do 80 kilometara po sistemu 'ispali i zaboravi' trebali bi biti opremljeni i hrvatski Rafalei. Osim toga, vjerojatno će biti spremni za uporabu krstarećih raketa SCALP-EG, a Francuska je već isporučila Ukrajini više od 50 komada, čiji domet od 250 kilometara, uz ukidanje ograničenja za napade na ruski teritorij, predstavlja ozbiljnu prijetnju ruskim skladištima oružja, vojarnama, infrastrukturi i drugim ciljevima na zemlji. U paketu bi mogle biti i precizno navođene bombe Hammer dometa većeg od 70 kilometara.

  • +9
Tajvanski Mirage 2000-5 Izvor: EPA / Autor: RITCHIE B. TONGO

Avioni Mirage 2000 korišteni su tijekom Zaljevskog rata te u zračnim operacijama UN-a i NATO-a tijekom rata u BiH i na Kosovu. Najviše borbe vidjeli su kad ih je Indija kupila kao odgovor na to što je Pakistan od SAD-a kupio F-16. Indijci su tada tvrdili da je Mirage napredniji i bolji od F-16 te da je riječ o najpouzdanijem višenamjenskom avionu. Također je zabilježeno da je grčki Mirage 2000 srušio turski F16 u listopadu 1996., nakon što je turski zrakoplov povrijedio grčki zračni prostor.

Podsjetimo, koalicija Nizozemske, Danske i Belgije obvezala se Ukrajini isporučiti ukupno 85 borbenih aviona F-16, od čega bi prvi primjerci u tu državu trebali uskoro stići, a obuka pilota i tehničara provodi se u SAD-u, Velikoj Britaniji, Danskoj, Rumunjskoj i Francuskoj.