prekogranična ofenziva

Ukrajina razorila treći most u Kurskoj oblasti, Rusi će se naći u džepu

19.08.2024 u 12:20

Bionic
Reading

Ukrajinske snage pogodile su treći most preko rijeke Sejm u ruskoj Kurskoj oblasti, kazao je ruski dužnosnik u videu objavljenom 19. kolovoza, piše Kyiv Independent.

Ako se potvrdi, to bi bio uspješan napad na posljednji stacionarni most preko rijeke u okrugu Gluškovski, koji se nalazi na granici ukrajinske Sumske oblasti. Slične izjave dali su i ruski vojni blogeri Vladimir Romanov i Juri Podoljaka. Kyiv Independent nije mogao provjeriti te tvrdnje, a u trenutku objave nisu bili pruženi nikakvi dokazi o događaju

Zračne snage su odbile komentirati izvješća. Prethodno je zapovjednik zračnih snaga Mikola Oleščuk rekao da je Ukrajina uništila dva mosta u Kurskoj oblasti, ometajući sposobnost Rusije da opskrbi trupe koje se bore protiv prekograničnog prodora. Druga dva mosta nalazila su se u blizini sela Zvanoje i grada Gluškovo.

Dužnosnik ruskog Istražnog odbora, čija je video izjava objavljena na Telegram kanalu ruskog propagandista Vladimira Solovjova, ustvrdio je da je Ukrajina 18. kolovoza gađala most raketama i topništvom u selu Karjiž.

Karjiž se nalazi otprilike 8 kilometara istočno od ukrajinske granice i 60 kilometara zapadno od Sudže, grada u Kurskoj oblasti pod kontrolom Kijeva.

Potpuni opseg štete nakon navodnog napada ostaje nejasan.

Ruski blogevojni ri smatraju da rušenje mosta neće imati značajan utjecaj jer se ruske snage već opskrbljuju preko pontonskog prijelaza. Suprotno tome, ukrajinska novinska kuća Censor.net piše da bi, ako se potvrdi, rušenje mosta moglo ostaviti ruske trupe južno od rijeke u džepu.