još uvijek u uporabi

Ukrajinci koriste vremešne rakete koje Amerikanci ne pamte po dobrome, evo detalja

21.10.2023 u 15:09

Bionic
Reading

Ovih dana je na društvenim mrežama objavljena videosnimka otkrila da je ukrajinsko ratno zrakoplovstvo počelo intenzivno ispaljivati nenavođene rakete, donaciju od čak 4000 komada Sjedinjenih Američkih Država u sklopu jednog od paketa vojne pomoći Kijevu. Premda je riječ o vremešnim raketama razvijenim nedugo nakon Drugog svjetskog rata, ukrajinska iskustva pokazuju da i antikni primjerci vojne tehnologije mogu biti od koristi

Ukrajinski korisnik Instagrama objavio je nedavno snimku na kojoj je vidljivo da jurišni helikopter tipa Mi-24 ispaljuje američke nenavođene rakete Zuni na ruske položaje. Prema snimci, lansiranje se izvodi iz četiri raketne kapsule tipa LAU-10, montirane na ukrajinski Mi-24.

Snimka otkriva da je Zuni u ukrajinskom ratnom zrakoplovstvu opremljen visokoeksplozivnom bojnom glavom Mk. 24, čija je težina 4,3 kilograma, a kalibar 127 milimetara. Treba reći da se raketna kapsula LAU-10 može podjednako koristiti i na helikopterima i na avionima, pod uvjetom da su dostupni odgovarajući nosači.

  • +6
Američke rakete Zuni Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Ministarstvo obrane SAD

Prema paketu vojne pomoći iz siječnja ove godine, Sjedinjene Države su predale Ukrajini oko 4000 projektila ovog tipa te ih aktivno koriste ukrajinski helikopteri u misijama protiv ruskog okupatora. Ukrajinci su još ranije otkrili da se te rakete zrak-zemlja koriste i na jurišnim avionima tipa Su-25. Njihov najbliži ekvivalent u ukrajinskom ratnom zrakoplovstvu su nevođene rakete S-13 kalibra 122 milimetra iz sovjetske ere. Međutim S-13 se pokazao znatno inferiornijim od Zunija u pogledu dometa.

Nesuđeni projektil zrak-zrak

Zuni je, ovisno o tipu motora i bojne glave, težak između 46,3 i 61,1 kilogram te duljine 2,79 metara. Može biti opremljen visokoeksplozivnim, visokoeksplozivno-fragmentacijskim, svjetlećim, dimnim i protutenkovskim bojnim glavama. Najveća brzina iznosi 725 metara u sekundi, a domet mu je osam kilometara, za razliku od S-13, koji u svojoj najboljoj inačici DF pogađa mete na maksimalnoj udaljenosti od šest kilometara.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Defense Updates

Raketa Zuni, nazvana po indijanskom plemenu Zuni iz današnjeg Novog Meksika, razvijena je za potrebe američke ratne mornarice 1950-ih godina, a od 1958. masovno je proizvodi odjel Hunter-Douglas tvrtke Bridgeport Brass Company, poznate po tome što je isplela žicu za prvu telefonsku liniju u svijetu koja je vodila od New Yorka do Bostona. Godine 1966. licencirala ju je belgijska tvrtka Forges de Zeebrugge, a koja je danas u vlasništvu francuskog međunarodnog obrambenog diva Thalesa.

Zuni je odobren za proizvodnju nakon što je testiran na nizu lansera. Međutim četverocijevne serije kapsula LAU-10A postale su najčešće korišteni lanser. U početku je projektil ispaljivao bojnu glavu s blizinskim upaljačem, jer je izvorno trebao biti korišten kao raketa zrak-zrak, ali i u pomorskoj komponenti američkih snaga prevladao je danas korišten AIM-9 Sidewinder.

Izvor: Društvene mreže / Autor: CRUX

Neslavni rekorder

Projektil su najaktivnije koristili američko mornaričko zrakoplovstvo i Marinski zbor u brojnim vojnim kampanjama 1960-ih i 1970-ih godina, uključujući brojne napade na kopnene ciljeve u Vijetnamu. Amerikanci su ga umirovili 80-ih godina prošlog stoljeća, no francuska ratna mornarica upotrebljavala ga je u svojim palubnim lovcima F-8 Crusader sve do kraja 1999. Rakete Zuni prvi put su u borbi koristili piloti F-86F pakistanskih zračnih snaga tijekom Indo-pakistanskog rata 1965. Početkom svibnja 1967. američki mornarički pilot Theodore R. Schwartz oborio je Zunijem sjevernokorejski MiG-17. Bio je to jedini MiG koji je oborio tijekom rata u Vijetnamu američki mornarički jurišnik tipa A-4 Skyhawk.

Kasnije te godine nepravilno rukovanje raketom Zuni bilo je odgovorno za požar na američkom nosaču zrakoplova USS Forrestal, u kojem su poginula 134 člana posade. Dvije godine kasnije, početkom 1969., sličan incident na nosaču zrakoplova USS Enterprise rezultirao je s 27 mrtvih, 314 ozlijeđenih te gubitkom petnaest zrakoplova.