najkrvavija bitka u ratu

Ukrajinci tvrde da su namjerno uvukli Ruse u Bahmut, a evo i zašto

21.05.2023 u 18:08

Bionic
Reading

Rusi su u subotu ustvrdili kako su zauzeli cijeli Bahmut, a Ukrajinci poručuju kako još uvijek kontroliraju jedan mali dio grada te da pripremaju protuofenzivu

I dok je ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao ruskim vojnicima i pripadnicima skupine Wagner na 'oslobođenju' Bahmuta, ukrajinski dužnosnici osporavaju tvrdnje da je cijeli grad pod kontrolom Rusa. Agencija Reuters piše kako je visoki ukrajinski general rekao da njihove snage kontroliraju jedan mali dio grada, za koji priznaje da je beznačajan, no tvrdi da je dovoljan kao uporište preko kojega će ukrajinske snage ući u grad kad se situacija promijeni.

General Oleksandr Sirski rekao je u postu na Telegramu da ukrajinske snage napreduju u predgrađima i da su sve bliže 'taktičkom okruživanju' grada u kojem je nekad živjelo 70.000 ljudi.

  • +19
Jevgenij Prigožin i pripadnici Wagnera u Bahmutu Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP

'Naše snage stavile su grad u poluokruženje, što nam daje priliku da uništimo neprijatelja... neprijatelj se mora braniti u dijelu grada koji kontrolira', rekla je ranije u nedjelju zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar na Telegramu. Dodala je da ukrajinske trupe i dalje brane industrijske i infrastrukturne objekte te da su zauzele nekoliko uzvišenja. Reuters nije uspio provjeriti tvrdnje s bojnog polja.

  • +9
Bahmut prije godinu dana i sada Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Maxar Technologies

Iz Kijeva poručuju kako im je cilj bio privući ruske snage s drugih mjesta na bojišnici u grad, nanijeti im velike gubitke i oslabiti obrambenu liniju na drugim mjestima prije planirane velike ukrajinske protuofenzive.