žestoke borbe na jugu

Ukrajinci u ofenzivi: Fokus rata premješta se prema Mariupolju

16.06.2023 u 21:25

Bionic
Reading

Središte borbi u Ukrajini prebacilo se na cestu prema Mariupolju gdje ukrajinska ofenziva polako potiskuje ruske snage, s britanskim tenkovima Challenger spremnima da se uključe u bitku, poručeno je s ukrajinske strane

Hanna Maliar, zamjenica ministra obrane, rekla je da se najaktivnije borbe više ne vode oko Bahmuta, u istočnoj regiji Donjecka, već na jugu i točnije u smjeru dva obalna grada Berdjanska i Mariupolja, piše Guardian.

'Ako je prvi tjedan epicentar bio istok, sada vidimo da se borbe sele na jug i sada vidimo da su najaktivnija područja Berdjansk i Mariupolj', rekla je Maliar. 'Na istoku je neprijatelj usmjerio sve snage da zaustavi našu ofenzivu. I tamo okupljaju snage da nas zaustave. Na jugu nisu baš uspješni', dodala je.

'Napretka ima na svim južnim pravcima, a ima ih nekoliko. Ako govorimo o gubicima, u sektoru Bahmuta ubijeno je devet puta više Rusa nego Ukrajinaca. A u južnom smjeru, Rusi su umrali 5,3 puta više od Ukrajinaca', poručila je.

Kretanje prema Mariupolju, gradu koji je zbog silnog razaranja bio u fokusu u prvim mjesecima invazije, još uvijek je postupno, a linija bojišnice je navodno pomaknuta za kilometar.

Maliar je kazala da su konkretne brojke o gubicima s obje strane i dalje povjerljive informacije. 'Nemamo velikih gubitaka, ali naravno ovo je rat i gubitaka ima', kazala je.

  • +18
Mariupolj Izvor: EPA / Autor: SERGEI ILNITSKY

Velika Britanija donirala je 14 tenkova Challenger 2. Oni čine dio zapadne opreme, zajedno s njemačkim tenkovima Leopard i američkim oklopnim vozilima Bradley, koja je opremila devet novih mehaniziranih brigada za ofenzivu pokrenutu prije dva tjedna.

Samo je jedan tenk Challenger 2 uništen u borbi, kada je pogođen prijateljskom vatrom u Basri tijekom rata u Iraku.

Maliar je odbacila tvrdnje Vladimira Putina da je veliki dio oružja koje je donirao Zapad uništen. 'Naprotiv, zapadna oprema je pokazala da može spasiti živote posada i stvarno pomaže u oslobađanju naših teritorija. Zato smo vrlo zahvalni za oružje i opremu koju su nam dali naši zapadni partneri, uključujući i Veliku Britaniju. Tenkovi Challenger stoje na raspolaganju desantno-desantnim postrojbama. Sada čekaju svoje vrijeme. Natovareni su, naoružani, ali još uvijek čekaju', kazala je.