zabio se u barikadu

Ukrao autobus kako bi se iz Južne vratio kući u Sjevernu Koreju

01.10.2024 u 15:01

Bionic
Reading

Sjevernokorejski prebjeg koji živi u Južnoj Koreji uhićen je u utorak nakon što se ukradenim autobusom zabio u barikadu na mostu nedaleko od dobro utvrđene i militarizirane granice u očitom pokušaju da se vrati kući u Sjevernu Koreju, objavila je južnokorejska agencija Yonhap

Incident se dogodio oko 1:30 ujutro po mjesnom vremenu na mostu Tongil u Pajuu, sjeverozapadno od glavnoga grada Seula, nakon što je muškarac ignorirao upozorenja vojnika koji čuvaju most, pokušavši ga prijeći, piše Yonhap, pozivajući se na policijske izvore.

Policija Pajua je upit o pojedinostima incidenta uputila pokrajinskim policijskim vlastima, no policijska postaja Gyeonggi na sjeveru zemlje nije bila dostupna za komentar.

Muškarac u dobi od 30 godina koji je u Južnu Koreju prebjegao prije više od deset godina policiji je rekao da se pokušava vratiti u Sjevernu Koreju nakon što se nastojao prilagoditi životu i trajno nastaniti u Južnoj Koreji, stoji u izvješću.

Vrlo je neuobičajeno za stanovnike Sjeverne Koreje koji su pobjegli iz svoje izolirane zemlje da se pokušaju onamo vratiti, premda se mnogi nastoje prilagoditi drukčijem načinu života u demokratskom, kapitalističkom društvu u susjednoj zemlji.

Od lipnja ove godine oko 34.200 stanovnika Sjeverne Koreje preselilo je u Južnu Koreju, uglavnom nakon napornih, ponekad i po život opasnih putovanja, najčešće preko Kine u nastojanju da pobjegnu pred siromaštvom i ugnjetavanjem kod kuće, podaci su seulskoga ministarstvu ujedinjenja.

Ministarstvo se bavi prekograničnim pitanjima i pruža potporu pri preseljenju prebjega. Po podacima ministarstva iz 2022. oko 30 prebjega se od godine 2012. vratilo na sjever, no aktivisti kažu da bi moglo biti puno više neprijavljenih slučajeva.

Početkom 2022., tridesetogodišnji mladić, prebjeg, napravio je rijedak i riskantan potez, vrativši se u Sjevernu Koreju preko jako utvrđene granice nakon što se nije uspio prilagoditi životu u Južnoj Koreji, što je pokrenulo raspravu o tomu na koji se način prema takvim bjeguncima postupa u njihovoj novoj domovini.