SAVJESNI RADNICI

Unatoč stanci, neki zastupnici ipak dolaze u Sabor

09.01.2013 u 15:56

Bionic
Reading

Za razliku od tema zašto je sabornica poluprazna kad su sjednice, zašto neki zastupnici ne dolaze na svoje radno mjesto, donosimo priču o tome da neki zastupnici dolaze u Sabor i kad nema zasjedanja

14. prosinca završila je sjednica Sabora, od tada je prošlo 25 dana. Zahvaljujući vikendima, Božiću i Novoj godini, radnih dana bilo je 14. Prema elektronskoj evidenciji zastupnika, prvo mjesto po dolasku na posao ima, kako i priliči, prvi među jednakima - predsjednik Sabora Josip Leko sa 13 dana.

'Moj posao nije samo vođenje sjednice', kaže Leko.

'Predsjednik Sabora predstavlja Sabor u političkom smislu, proučava materijale i drugih tijela u državi, razgovara s predstavnicima drugih zemalja, građana, udruga, gospodarstva itd.', objasnio je Leko i dodao da posla ima dovoljno, pa i previše.

Službe rade normalno, pripremaju sjednicu.

'Dakle, Sabor ne radi ništa manje aktivno nego kad je sjednica, čak mislim da radi sustavnije', kaže šef parlamenta.

Ne prati tko od zastupnika dolazi na posao, a otkriva da najčešće viđa potpredsjednika Sabora Nenada Stazića koji je na trećem mjestu sa samo četiri izostanka. Mnogi rade, tvrdi Leko, ali ipak primjećuje:

'U Hrvatskoj je, nažalost, predizborno vrijeme počelo rano. Mnogi zastupnici rade u okviru svojih mjesta i gradova. Čak se i previše osjeća da su lokalni izbori blizu.'

Srebrnu medalju po dolascima osvaja Laburist Branko Vukšić. Evidencija pokazuje da je od 14 radnih dana u Saboru bio 12. Kaže da dolazi jer ima pune ruke posla. Odgovara na mailove, upite građana, priprema pitanja za Vladu. 'Sramotno je što se neki zastupnici izvlače na rad na terenu', rekao je Vukšić.

Moje radno mjesto je Sabor i u Sabor trebam dolaziti. Moram razgovarati s ljudima, pa ih neću voditi u kafić, a drugi ured nemam', zaključio je Vukšić.

Otkrio nam je da mu Sabor odlično izgleda kad nema gužve. Susreće svoje stranačke kolege, a iz drugih stranaka nije vidio nikoga.


Propustio je vidjeti i HDZ-ovu Jadranku Kosor koja, prema evidenciji, drži četvrto mjesto.

'Događalo se ovih dana da nemam zastupničku iskaznicu, pa se nisam evidentirala. Dolazim jer mislim da je to moje radno mjesto i da moram svakodnevno nekoliko sati provesti u Hrvatskom Saboru, uvijek ima posla', objašnjava Jadranka Kosor.

Pitali smo je i kako joj izgleda prazan Sabor.

'Nekad, kad već padne mrak, malo zastrašujuće jer je prazno. Kad hodam hodnicima, gotovo da nikoga ne sretnem. Dobro je jer nema gužve, ali je uglavnom prazno', rekla je Kosor.

Pitali smo koga viđa od kolega.

'Jedini koga se mogu sjetiti da sam srela je bio gospodin Šeks. Dva, tri puta smo popili kavu i uživali što to, kad nema gužve, brzo ide i dobijete kavu u roku jedne sekunde', ispričala nam je Kosor.

Budući da Vladimira Šeksa nema među zastupnicima koji su evidentirani da su proteklih dana bili u Saboru - provjerili smo enigmu.

'Kad dođem u Sabor, a nema sjednice, ne provučem karticu', objasnio nam je Šeks.