MANJKAVA RJEŠENJA

Ustavni sud odbio HDZ-ovu žalbu, ali i opet kritizirao DIP

22.11.2011 u 16:14

Bionic
Reading

Ustavni sud odbio je HDZ-ovu žalbu, kojom je vladajuća stranka htjela osporiti listu Kukuriku koalicije u trećoj izbornoj jedinici, ali i opet kritizirao rad Državnog izbornog povjerenstva, javlja Novi list

Ustavni sud ovaj je put ostao na pozicijama DIP-a te zaključio da je zamjena obavljena u dozvoljenom roku jer, po slovu zakona, kandidati na izborima službeno postaju kandidatima tek onda kad DIP prihvati i objavi liste, a Kukuriku zamjena obavljena je prije toga.

Oporbena koalicija zamijenila je dva dana nakon predaje lista varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša, uhvaćenog s viškom promila za volanom službenog vozila, Natalijom Martinčević. HDZ je tvrdio da je ta zamjena nezakonita i stoga tražio njeno poništenje, no DIP je HDZ-ovu pritužbu odbio, nakon čega je uslijedila žalba Ustavnom sudu.

Ova, očekivana odluka Ustavnog suda, međutim, mogla bi dodatno produbiti neuobičajen jaz koji, čini se, nastaje između dvije visoke institucije hrvatskog pravnog i političkog sustava, piše Novi list

Prije nekoliko dana, naime, Ustavni sud je praktički poništio odluku DIP-a kojom se Branimiru Glavašu dozvoljava da nosi listu HDSSB-a, a i u odluci se, i to u dva navrata, konstatiraju manjkavosti rješenja koje je donijelo Državno izborno povjerenstvo.

Prvo se kaže da odluka Ustavnog suda na koju se u svom rješenju poziva DIP, nije primjenjiva na aktualni slučaj Kukuriku zamjene, jer se ta citirana odluka odnosila na lokalne izbore (zamjena kandidatkinje za Općinsko vijeće Perušića 2009. godine), koji se provode po drukčijem zakonu od sada važećeg Zakona o izboru zastupnika u Sabor.

Osim toga, Ustavni sud je u jednom detalju svoje odluke dao za pravo HDZ-u i to poručivši DIP-u da im je obrazloženje nejasno: 'Ustavni sud prihvaća mogućnost da DIP nije na dostatno jasan način obrazložio svoje stajalište o pravnoj mogućnosti zamjene osobe koja je pravodobno odustala s prijedlogom liste novom osobom, na što je upozorila i žaliteljica (HDZ - op. a.). Međutim, ta osnovana primjedba žaliteljice ne dovodi u pitanje pravnu valjanost izreke samog rješenja DIP-a', kaže se u odluci Ustavnog suda kojom se odbija žalba HDZ-a, a, usput, i kritizira rad Državnog izbornog povjerenstva.