SJEDNICA VLADE

Plenković: Dajemo suglasnost za prodaju Petrokemije turskom Yildirimu

06.04.2023 u 08:56

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković prije početka sjednice Vlade u četvrtak osvrnuo se na događanja iz prošlog tjedna

Podsjetio je da je uveden novi paket mjera pomoći građanima, vrijedan 1,7 milijardi eura.

'Krenulo se s jednokratnim isplatama nezaposlenima, kao i primateljima doplatka i braniteljima, a 21. travnja kreću isplate doplatka za djecu te 28. travnja isplate umirovljenicima', kazao je premijer.

Premijer je kazao da se javni dug smanjio na 68,4 posto udjela u BDP-u.

'Ispod smo razine na kojoj smo bili 2019. godine, prije pandemije covida', kazao je premijer.

Kazao je da je prihod od stranih turista u 2022. godini bio 13,1 milijardu eura to je za 44 posto viši nego 2021. godine, a brojke su bolje i od rekordne 2019. godine.

Ako se doda prihod od domaćih turista, onda smo na 15 milijardi prihoda. Plenković je kazao da se ove godine očekuju još bolji rezultati od turizma.

Osvrnuo se i na posjet Ukrajini, u kojoj je prošli petak boravio s Medvedom.

'Razgovarali smo sa stranim dužnosnicima koji su bili u Ukrajini zbog iste prigode, ali i s državnim vrhom Ukrajine, s kojima smo razgovarali o potpori toj zemlji i o organizaciji velike konferencije o razminiranju koja bi se najesen trebala održati u Hrvatskoj. U planu je i konferencija o procesuiranju ratnih zločina u lipnju', kazao je Plenković.

Ministar Filipović s premijerom je posjetio Sjevernu Makedoniju, a Plenković kaže da u toj zemlji imamo velike prijatelje te da postoji velik interes za daljnjim intenziviranjem gospodarske suradnje.

Plenković je također najavio da će Vlada dati suglasnost za sklapanje dodatka Ugovoru o dokapitalizaciji i restrukturiranju društva Petrokemija te za sklapanje Ugovora o prijenosu Ugovora o dokapitalizaciji i restrukturiranju Petrokemije na tursku kompaniju Yildirim.

'Petrokemija je važna za našu poljoprivredu zbog proizvodnje mineralnih gnojiva', poručio je premijer, dodavši da očekuje da će novi investitor nastaviti s ulaganjima i aktivnostima u Kutini.

Govorio je i o članstvu Finske u NATO-u, kazavši da je Vlada snažno podržala ulazak Finske i Švedske u NATO. Očekuju da se riješe prepreke s Turskom i Mađarskom, pa da i Švedska postane članica.

Govoreći o obnovi, premijer je rekao kako očekuje da će 1,3 milijardi eura iz Fonda solidarnosti potrošiti unutar rokova te je podsjetio da će Hrvatska imati još gotovo 1,2 milijarde eura iz drugih europskih sredstava koja će biti uložena u obnovu nakon potresa.