kriza

Varaždinska županija osigurat će pomoć gospodarstvu i smanjiti plaće

10.04.2020 u 11:30

Bionic
Reading

Za pomoć gospodarstvu Varaždinska će županija osigurati direktnu pomoć zatvorenim obrtima i kreditnu liniju za obrtna sredstva, a dio mjera bit će i smanjenje plaća dužnosnika i službenika 20 posto, najavio je župan Radimir Čačić u petak

Čačić je rekao da kumulativni županijski proračun, zbog europskih projekata, iznosi 1,6 milijardi, a da izvorni proračun iznosi tek 84 milijuna kuna iz čega se izdvaja i za plaće. One će biti smanjene za 20 posto.

Osim smanjenja plaća dužnosnika i službenika zaposlenih uz Varaždinskoj županiji, plaću će smanjiti i županijske ustanove poput Razvojne agencije JURA.

'Sav taj novac će ići u fond solidarnosti za praćenje najugroženijih i preko županijskog budžeta će biti namjenski isplaćivana ta sredstva', najavio je Čačić te dodao da bi od plaća u fondu moglo biti oko milijun kuna.

Pročelnik za gospodarstvo, financije i europske poslove Mladen Jakopović pojasnio je da će prva mjera biti direktna pomoć obrtnicima koji su u ovom trenutku u potpunosti zatvoreni, a takvih je oko 360 u cijeloj županiji, osim grada Varaždina.

Za pokriće režijskih troškova za ožujak i travanj - od 3000 do 5000 kuna

'Uplatit ćemo im 3000 kuna za pokriće režijskih troškova za ožujak i travanj. Vrlo jednostavno, kroz obrazac koji će biti dostupan na stranicama Županije od srijede, 15. travnja oni će se prijaviti i nakon formalne odluke Skupštine počet ćemo isplaćivati sredstva', rekao je Jakopović.

To vrijedi za male obrtnike do desetak zaposlenih, a za veće će uplatiti 5000 kuna za prva dva mjeseca za režijske troškove.

Ako će biti potrebe i dalje, za svibanj i lipanj napraviti će se novi fond.

'Druga je pomoć kreditna linija koje nema u ovom trenutku u Hrvatskoj i to je isključivo za obrtna sredstva. Mala kreditna linija, do 50 tisuća kuna. Sa zadužnicom, uz garanciju naše agencije GARA, u našoj matičnoj banci dobit će kreditna sredstva', kazao je Jakopović te napomenuo da je u ovom trenutku raspoloživo oko pet milijuna kuna, ali se po potrebi sredstva mogu i povećati.

Sredstva će se početi isplaćivati nakon odluke Županijske skupštine, a sjednica bi se trebala održati u petak 17. travnja.

Varaždinski župan Radimir Čačić pohvalio je Vladin drugi set mjera za pomoć gospodarstvu ustvrdivši da one prate i njegove prijedloge, dok je prve mjere kritizirao nazvavši ih 'prodavanjem magle' te istaknuo da, uz ostalo, nedostaje jamstveni fond.

'To Hrvatska još nije napravila, a mora. Ne samo za turizam, ne samo za izvoz, jer i svi drugi su gospodarstvo ove zemlje i svi će imati problem s likvidnošću', zaključio je varaždinski župan.