Ljetna hrana
Izvor: tportal.hr / Autor: Nenad Jarić Dauenhauer
Ljetna hrana
Izvor: tportal.hr / Autor: Nenad Jarić Dauenhauer
PRITISAK NA PEKARE
Hrvati su prvi u Europi po dosoljavanju hrane, dodajemo sol i prije kušanja, a treći smo po dnevnom unosu soli, iza Mađara i Turaka, rekao je ministar zdravlja Siniša Varga u četvrtak, tijekom predstavljanja programa 'Živjeti zdravo', jučer usvojenog na Vladi
'Dnevno pojedemo gotovo jednu soljenku. Prosječan građanin Hrvatske unese oko 12 grama soli dnevno kroz razne prehrambene artikle', rekao je ministar.
To je, kaže, isključivo stvar navike. Djeca bi trebala od djetinjstva, kroz vrtiće, škole i odgoj u obiteljima, učiti da ne konzumiraju toliko soli. Cilj tog dijela strategije Ministarstva je da se u narednih pet godina količina unosa smanji na devet grama, a dugoročno na pet grama, koliko preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija.
Na projektu će Ministarstvo zdravlja morati surađivati s ministarstvima poljoprivrede, gospodarstva i turizma, s ugostiteljskim udrugama, s vrtićima, školama i sl.
'Smanjenje unosa soli s 12 na devet grama osigurat će znatne uštede Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo jer su visoki krvni tlak, moždani i srčani udari i sl. posljedice prekomjernog unosa soli. Osobito velik problem su bolesti bubrega, jednog od prvih organa koji stradavaju zbog prekomjerne konzumacije soli. Smanjenje unosa smanjilo bi broj ljudi na dijalizi, kao i onih kojima je potrebna transplantacija bubrega. U ljetnim mjesecima, kada se puno znojimo, ljudi su uvjereni da uz vodu treba konzumirati i više soli. No to nije točno. Pet grama dnevno je dovoljno da se ispune sve potrebe ljudskog tijela', istaknuo je Varga.
Danijela Štimac iz Službe za promicanje zdravlja za tportal je rekla da će se prvo nastojati izvršiti pritisak na pekarsku industriju.
'Hrvatska agencija za hranu donijela je smjernice koje određuju koliko bi se trebale smanjiti količine soli u pekarskim proizvodima u narednih tri do pet godina. To je početak, a potom će se donositi i odredbe za ostale namirnice te konačno u 2015. i zakonska regulativa, o čemu se trenutno pregovara', rekla je Štimac.
Idejni tvorac programa koji bi trebao pridonijeti prevenciji bolesti je premijerova supruga Sanja Milanović.
Na konferenciji je predstavljen i priručnik 'Preporuke za ljetnu prehranu', koji promovira zdrave prehrambene navike, a trebao bi biti dostupan u čekaonicama ordinacija i ambulanata. Da PR ne bi ostao samo na tiskanim slikama i riječima, novinari su dobili priliku snimiti i degustirati zdrava ljetna jela napravljena od, kako je rečeno, jeftinih i dostupnih namirnica poput palente, maslinovog ulja, krumpira, salate te domaćeg povrća i voća.