POD ODREĐENIM UVJETIMA

Vaše probleme u EU-u besplatno rješava SOLVIT

28.04.2014 u 07:10

Bionic
Reading

Želite se upisati na fakultet u drugoj članici Europske unije, ali vam ne priznaju diplomu? Dobiti povrat poreza, koji nikako da stigne? Otvoriti frizerski salon u Njemačkoj, ali vam nadležni ne daju? Iskamčiti mirovinu zasluženu u Rumunjskoj, čije ostvarivanje zapinje? Rješavanje svojih problema prepustite SOLVIT-u

Neovisno o (ne)zaposlenosti, ako imate problem prekogranične prirode unutar Europske unije, nastao nepravilnom primjenom EU propisa, a koji su prouzročila tijela javne vlasti na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, može vam pomoći SOLVIT - mreža pod koordinacijom Europske komisije s državnim službenicima zaduženim za brzo rješavanje problema izvansudskim postupkom i besplatno. Donosimo četiri primjera:
• Mladi Bugarin nije uspijevao upisati studij arhitekture u Njemačkoj. Na njegovoj srednjoškolskoj diplomi bilo je navedeno da su položeni opći predmeti te da je specijalizirao umjetnost i slikanje. Njemačke vlasti tvrdile su da njegova specijalizacija nije uključivala pravo na upis na studij arhitekture. Zahvaljujući SOLVIT-u, priznata je diploma za potrebe upisa na studij arhitekture u Njemačkoj.

• Češka tvrtka izvozila je građevne proizvode u Slovačku. Iako su se proizvodi testirali u Češkoj i pratio ih je propisan certifikat o sukladnosti, slovački inspektorat za trgovinu tražio je da se proizvodi ponovno testiraju u Slovačkoj i označe slovačkom oznakom sukladnosti. Zahvaljujući SOLVIT-u, Slovačka je priznala češku oznaku sukladnosti.

• Francuski državljanin žalio se zbog diskriminatorno visokih cijena ulaznica za rumunjske manastire za strane turiste, koji su morali plaćati duplo više od Rumunja. Takva politika u suprotnosti je s načelima EU-a te su crkvene vlasti u Rumunjskoj uvjerene da trebaju izjednačiti cijene.

• Turski državljanin želio se pridružiti svojoj supruzi Dankinji u Njemačkoj, koja zbog visokog stupnja trudnoće nije mogla putovati. Budućem ocu trebala je viza za putovanja, a zapinjalo je s papirologijom. Na poticaj SOLVIT-a, njemačke vlasti izdale su potvrdu o situaciji tog bračnog para, što je trebalo za izdavanje vize u konzulatu u Istanbulu.

SOLVIT vam ne može pomoći ako su već pokrenuti sudski postupci, ako je u pitanju problem između tvrtaka ili između potrošača i tvrtaka, kao i kod problema nastalih između poslodavaca i posloprimaca

Više primjera riješenih slučajeva možete naći ovdje, a ako se planirate preseliti u drugu državu članicu EU-a praktične informacije možete naći ovdje