ISTRAŽIVANJE EUROBAROMETRA

Većina Poljaka želi da njihova vlada pomogne izbjeglicama

02.08.2017 u 20:38

Bionic
Reading

Većina Poljaka želi da njihova vlada pomogne izbjeglicama, pokazali su rezultati ankete objavljene u srijedu, što je suprotno protivljenju Varšave planovima EU-a za potporu azilantima u Europi

Euroskeptična vlada u Poljskoj ne želi primiti ni jednog azilanta u okviru plana EU-a za razmještanje po Uniji izbjeglica koji su došli u Italiji i Grčku bježeći ispred ratova i progona.

EU je protiv Poljske pokrenuo postupak jer odbija provesti plan razmještanja izbjeglica.

U istraživanju Eurobarometra, međutim, 56 posto anketiranih Poljaka na pitanje treba li njihova zemlja pomoći izbjeglicama odgovorilo je potvrdno.

U prethodnom istraživanju provedenom prošle jeseni tako je odgovorilo 53 posto ispitanih u Poljskoj, dok je udio onih koji se tome protive pao s 37 na 36 posto.

U istraživanju je u Europi anketirano 33.000 građana, od kojih tisuću u Poljskoj.

Istraživanje je provedeno u svibnju, prije posljednjeg nesuglasja između EU-a i Poljske oko reforme pravosuđa u toj zemlji, a rezultati istraživanja objavljeni su u srijedu.

Sa sankcijama zbog odbijanja plana razmještanja suočavaju se i Mađarska i Češka.

Planu EU-a usprotivila se i Slovačka navodeći kao razlog zabrinutost za sigurnost zbog porasta broja napada islamista posljednjih godina u EU-u.

Među zemljama istočne Europe čije su vlade nesklone primati azilante, Poljaci su jedini podržali izbjeglice dok je velika većina Čeha, Mađara i Slovaka rekla da njihove zemlje ne trebaju pomoći.

Na razini EU-a je prosječno 67 posto ispitanika  reklo da njihove zemlje trebaju pomagati izbjeglicama.

Prihvatu izbjeglica najskloniji su građani Švedske, gdje je 90 posto anketiranih reklo da im treba pomoći, iza kojih slijede Nizozemci (88 posto) i Danci (87 posto).

U Hrvatskoj je u istraživanju Eurobarometra sudjelovalo 1024 ispitanika od kojih se 69 posto složilo da i Hrvatska treba pomoći izbjeglicama.